Wanneer architectuur en beton meer mogelijk maken ... met minder middelen!

In Wilrijk bij Antwerpen staat een door Areal Architecten ontworpen eengezinswoning die niemand onverschillig laat. Geslaagde architectuur, wooncomfort, inachtneming van de stedenbouwkundige voorschriften en een beperkt budget... aan al deze, soms moeilijk te verzoenen, basiseisen voldoet de creatie van de architecten.

Wanneer architectuur en beton meer mogelijk maken ... met minder middelen!

© Areal Architecten

Een ander antwoord op de stedenbouwkundige voorschriften

Het is geen huis waaraan je zomaar voorbijgaat. Zonder dat er één element is dat werkelijk uit de toon valt, is er toch iets wat deze eengezinswoning onderscheidt van alle andere huizen in de omringende wijk. Als laatste huis van de rij beantwoordt het op een geheel eigen manier aan de geldende stedenbouwkundige voorschriften. Aangezien de omgeving gekenmerkt wordt door een mix van verschillende bouwstijlen, konden de architecten zich meer vrijheid veroorloven bij het ontwerp. Doordat ze er een splitlevel woning van maakten, ziet de gevelcompositie er van nature anders uit.

Wanneer architectuur en beton meer mogelijk maken ... met minder middelen!

© Areal Architecten

Tussenverdiepingen voor meer ruimtegevoel

Binnen is er wisselwerking tussen de verschillende functies, die ondergebracht zijn op verschillende tussenverdiepingen. De splitlevel indeling maakt een maximale benutting mogelijk van het bouwvolume, dat relatief compact is gehouden naar het voorbeeld van de aangrenzende huizen. Half ondergronds bevindt zich een bureau. Een halve verdieping hoger, bereikbaar door een korte trap, zijn de eetkamer, de keuken en de woonkamer ondergebracht. Op de volgende tussenverdiepingen vinden we drie slaapkamers, een badkamer en een kleine dressing en ten slotte een polyvalente zolder.

Wanneer architectuur en beton meer mogelijk maken ... met minder middelen!

© Areal Architecten

Als de architectuur luistert naar budgettaire beperkingen

De opdrachtgevers stelden de klassieke eisen: kwaliteitsvolle woonruimten met veel daglichtinval voor een beperkt budget. Vanaf de eerste schetsen hebben de architecten rekening gehouden met de budgettaire beperkingen. Een compact volume met splitlevel indeling was hun eerste reflex. Daarna realiseerden ze besparingen bij de materiaalkeuze: ten eerste door te kiezen voor een metalen gevel- en dakbekleding en ten tweede door de binnenafwerking gedeeltelijk achterwege te laten en in plaats daarvan ruw beton zichtbaar te laten.

Het dubbelleven van beton

"Beton is een bijzonder materiaal, want het biedt een combinatie van uitstekende structurele én esthetische eigenschappen. Zichtbeton heeft voor ons werkelijk een esthetische waarde", aldus Areal Architecten. "Als het gaat om materiaalgebruik, volgen wij een zeer pragmatische aanpak. Sommige ruwbouwelementen kunnen in onze ogen dienen als afwerking. Dat drukt niet alleen de kostprijs van het bouwproject, maar is ook goed voor de duurzaamheid, aangezien er minder materialen gebruikt worden." Het huis in Wilrijk is voorzien van vloeren van gepolijst beton en plafonds in plankjesbeton. Om de plafonds een mooi uitzicht te geven, is er gewerkt met ruwhouten bekistingsplanken.

Wanneer architectuur en beton meer mogelijk maken ... met minder middelen!

© Areal Architecten

Zo worden uniforme vlakken gecreëerd die de ruimten een indruk van uitgestrektheid geven, maar toch kosten besparen doordat ze afwerkingsmateriaal overbodig maken. "Dankzij al deze besparingsmaatregelen heeft de woning maar 810 ?/m² excl. BTW gekost (nvdr: gerealiseerd in 2011, excl. inbouwmeubelen en zolderafwerking). Wij schatten dat de besparing op afwerking en de toepassing van zichtbeton de totale kostprijs met zo'n 10 % heeft kunnen drukken, gelet op de specificaties van het project", legt Areal Architecten uit.

Een huis ontworpen als een sculptuur

De architecten hebben het huis opgevat als een sculptuur , met aandacht voor de visuele effecten, zowel aan de buitenzijde, met de gevelcompositie, als aan de binnenzijde. In de woning zorgt het spel van de tussenverdiepingen voor een ruimtegevoel, het trekt de kamers open en schept doorzichten. De woonruimte heeft een verzorgde indeling, die feilloze functionaliteit koppelt aan harmonieuze verhoudingen en materiaalbeheersing.

Wanneer architectuur en beton meer mogelijk maken ... met minder middelen!

© Areal Architecten

De betonnen vloer- en plafondoppervlakken leveren een belangrijke bijdrage aan deze visuele harmonie. De metalen gevel- en dakbekleding ten slotte maakt ook deel uit van de sculpturale taal van de architecten. Deze unieke bekleding geeft het bouwvolume een indruk van eenheid en verleent het huis een zekere autonomie ten opzichte van de andere gebouwen in de wijk. De gevelopeningen op maat van de tussenverdiepingen geven dynamiek aan het geheel, in een elegante architectuurtaal die anders is, zonder te provoceren.

Wenst u meer informatie over de troeven van beton? Raadpleeg dan zeker deze pagina.

Postcode

Onze partners

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info