Bouwen op een hellend perceel? Beton brengt de oplossing!

In Lembeek werd op een hellende bouwgrond een eigentijdse woning opgetrokken met uitzicht over de vallei. Op elk van de 'split level' niveaus is daar beton te vinden en dat materiaal draagt bovendien op voorbeeldige wijze bij tot de sfeer van helderheid en het comfort die de eigenaars voor hun nieuwe woning voor ogen hadden.

Bouwen op een hellend perceel? Beton brengt de oplossing!

© MarS architecten - fotografie André Nullens

Een bijzondere topografie

Het ontwerp van deze eigentijdse woning ging resoluut uit van het uitgesproken hellende terrein. Het niveauverschil tussen de straat en de tuin bedraagt immers bijna 8 meter! In antwoord op die topografische bijzonderheden heeft het architectenbureau MarS een woning ontworpen die drie meter onder het niveau van de straat duikt en kiest voor een atypische maar verleidelijke woontrant met 'split level' niveaus. De verschillende functionele ruimten liggen verspreid over de hoogte van het huis en maken net daardoor ongebruikelijke maar geslaagde interacties mogelijk. Op de niveaus +1/2 en +1 bevinden zich bijvoorbeeld het salon, de eetkamer en de keuken. De ruimten zijn zo open mogelijk gemaakt om overal maximaal te kunnen genieten van het schitterend uitzicht over de vallei. Vooral de achtergevel is zo goed als helemaal open, waardoor het hele huis baadt in een ongelofelijk licht.

Bouwen op een hellend perceel? Beton brengt de oplossing!

© MarS architecten - fotografie André Nullens

Harmonie, met dank aan het vele en veelzijdige beton

Binnen is een elegante sfeer tot stand gebracht door intelligent gebruik te maken van de zuivere lijnen tussen ruimten, niveaus en functies. De rode draad doorheen dat alles is het beton, dat het oog leidt langsheen het parcours over de verschillende tussenniveaus. Vloerplaat, plafond en terrasbekleding maken gebruik van hetzelfde beton als afwerkingsmateriaal. Die keuze werd gemaakt met volle instemming van de bouwheer die snel overtuigd raakte van de visuele meerwaarde van zichtbaar beton. Zowel binnen als buiten werden vloeren uitgevoerd in gepolierd beton en ook de plafonds binnen bestaan uit betonnen breedplaten die zichtbaar gebleven zijn. Zowel de afmetingen als het patroon van die grote prefabelementen zijn bedacht door de architecten en gaan terug op de afmetingen van de circulatieruimten. Op die manier kwam een visuele harmonie tot stand, in combinatie met de andere architecturale elementen. De keuken met zijn meubilair op maat, het geheel van de gashaard en de bepleisterde muren met hun gesofisticeerde afwerking gaan een dialoog aan met het zichtbaar gebleven beton. Vooral de trap, met zijn donkerhouten treden trekt van beneden naar boven een opvallende grafische lijn doorheen het huis.

Bouwen op een hellend perceel? Beton brengt de oplossing!

© MarS architecten - fotografie André Nullens

Een keuze voor beton hoeft overigens niet louter esthetisch te zijn. Omdat ze rust wilden in het huis, hechtten de eigenaren veel belang aan de geluidsisolatie. En aangezien de voorgevel het sterkste geconfronteerd werd met het lawaai van het verkeer is hij, op één smal venster na, helemaal gesloten. De betonnen schil draagt daar dankzij haar massa in grote mate bij tot het onderdrukken van de geluidsoverlast. Wat tot slot het energieplaatje betreft, moet beton evenmin onderdoen: thermische inertie is een algemeen bekende eigenschap van beton. Opnieuw door zijn massa kan beton warmte maar ook koude opslaan, en die nadien geleidelijk ook weer afgeven, waardoor onaangename temperatuurschommelingen zoveel mogelijk beperkt worden. Om van die eigenschap maximaal gebruik te maken bleef het beton, zowel voor de vloeren als de plafonds, zonder verdere afwerking. In de betonlaag voor de vloer zit ook nog de verwarming geïntegreerd. Ook dat is een gelukkige keuze, aangezien beton de warmte op een aangename, perfect homogene manier verspreidt.

Bijkomende informatie over beton vindt u op www.infobeton.be

Postcode

Onze partners