In beeld: prijzenwinnende nulenergiewoning met wooncomfort als belangrijkste eis

In beeld: prijzenwinnende nulenergiewoning met wooncomfort als belangrijkste eis

Achter een bijzondere rijgevel in een doordeweekse straat in Waregem schuilt een verrassend ruime, comfortabele en bijzonder energiezuinige woning. Het huis van Stijn en Eveline sleepte behalve een architectuurprijs ook een nulenergiecertificaat in de wacht. Architectenbureau denc!-studio zette hier de puntjes op de i.

In beeld: de natuurlijke lichtinval staat centraal in deze transparante woning

In beeld: de natuurlijke lichtinval staat centraal in deze transparante woning

Op een boogscheut van de stad en toch midden in het groen ontwierp architect Steven van Besien voor zijn gezin een transparante rijwoning. Door vloeren en plafonds te verhogen of te verlagen, en vides te integreren bracht hij op elke plek in de woning natuurlijke lichtinval en staan alle leefruimtes en de tuin rechtstreeks met elkaar in contact.

In beeld: een warm nest aan de waterkant

In beeld: een warm nest aan de waterkant

Groter kan het verschil niet zijn tussen de situatie voor en na de renovatie van deze kleine woning. Het huisje dateert van het einde van de 19e eeuw en is gelegen in het hart van de provincie Henegouwen. Toen interieurarchitecte Valérie Lemal dit huisje kocht, was het nauwelijks meer dan een ruïne, maar ze wist er op verbluffende manier nieuw leven in te blazen. Bewijs in woord en beeld.

In beeld: Duurzaamheid en eenvoud voor levenslang wonen

In beeld: Duurzaamheid en eenvoud voor levenslang wonen

In Sint-Idesbald ontwierp het bureau Gd Architecten een eenvoudige vrijstaande woning. Dat het bureau woonefficiëntie en esthetiek daarbij harmonieus wist te combineren, is zonder meer een aspect van duurzaamheid. Het concept vergemakkelijkt tevens het wonen op oudere leeftijd.

Dit huis geeft 'zicht op zee' een andere betekenis

Dit huis geeft 'zicht op zee' een andere betekenis

Een huis ingraven in een klif zodat je een gigantisch uitzicht hebt over de zee: het kan volgens het Open Platform for Architecture. En alsof het uitzicht nog niet gek genoeg was, ontwierpen de architecten van dit huis ook nog eens een zwembad als dak.

In beeld: een verrassende woonbeleving

In beeld: een verrassende woonbeleving

Deze doodgewone rijwoning in Ukkel stamt uit het interbellum maar is volledig mee met zijn tijd. Architect Nicolas Van Eetvelde zocht de dialoog op met het verleden en gaf er een hedendaagse, sobere toets aan om te voldoen aan de actuele woonwensen. De woning is een toonbeeld van wisselende perspectieven en overrompelend licht.

Twee wordt één

Twee wordt één

De bouwheren hadden een duidelijk maar uitgebreid programma voor hun nieuwe woning. Een van de belangrijkste doelstellingen: de perfecte integratie van het gebouw in het omliggende groene kader te midden van de grasvlaktes in de Oostkantons. Het resultaat is een uitgestrekt volume, met enkel een gelijkvloers, dat naadloos past in het natuurlijk niveauverschil van het terrein.

In beeld: licht huis in de stad met zicht op groen

In beeld: licht huis in de stad met zicht op groen

Luc Binst van Crepain Binst Architecture bood met zijn ontwerp een antwoord op de vraag hoe je kwaliteitsvol kan wonen in een stad. Dat deed hij door een verticale tuin in te schakelen en véél ramen in het ontwerp te integreren.

In beeld: Oude schuur wordt energie-efficiënte woning

In beeld: Oude schuur wordt energie-efficiënte woning

Een oude, 17e-eeuwse schuur werd door het architectenbureau Crahay & Jamaigne verbouwd tot een hedendaagse woning die bijzonder energie-efficiënt is. Er was echter heel wat geduld en doorzettingsvermogen nodig om het project tot een goed einde te brengen.

Deze passiefwoning werd gebouwd met smaak en een doe-het-zelf-filosofie

Deze passiefwoning werd gebouwd met smaak en een doe-het-zelf-filosofie

Passiefbouw ging lange tijd gebukt onder een aantal onterechte vooroordelen. Zo dachten velen dat het nastreven van de stringente passiefnorm niet te verenigen is met architecturale kwaliteit en de doe-het-zelfgedachte. Dat voorgaande stelling inmiddels al lang achterhaald is, bewijst deze knappe passiefwoning in Sint-Amandsberg. Op de ruwbouw en de buitenafwerking na deden de bewoners nagenoeg alles zelf, met een sfeervolle, compacte en energetisch performante woonst als resultaat.

Bel-etage herontdekt

Bel-etage herontdekt

Het team van het architectenbureau GSL werd geconfronteerd met problemen die wel vaker voorkomen in Brusselse woningen: drie op elkaar aansluitende vertrekken met te weinig licht in het centrale gedeelte en zonder rechtstreeks contact met de omgeving. Een dubbele uitdaging die het bureau met glans tot een goed einde bracht.

Van benepen zolder tot royale leefruimte

Van benepen zolder tot royale leefruimte

Een bungalow uit 1984 werd uitgebreid met een extra volume. Zo werd de zolder, die vroeger onhandig onder het hellend dak zat, omgetoverd tot een volwaardige leefruimte. Speelse doorzichten behouden het contact met de rest van de woning.

In de wolken

In de wolken

Het gebrek aan daglicht en ruimte zette de bewoners van deze kleine rijwoning ertoe aan een beroep te doen op architect Joël Coupez. Hij wist hun noden te ondervangen zonder extra ruimte in beslag te nemen.

Een huis om tot rust te komen

Een huis om tot rust te komen

De glooiende valleien en altijd groene bossen in onze Belgische Ardennen charmeerden een Nederlands echtpaar uit de Randstad in die mate dat ze besloten om in de buurt van La-Roche-En-Ardenne een weekendverblijf op te trekken. Voor het ontwerp klopten ze aan bij het architectenbureau van Egide Meertens. Die creëerde een ruime en lichte woning van waaruit je volop van de omliggende valleien kunt genieten.

Woonreportage: Flexibel en ruimtelijk

Woonreportage: Flexibel en ruimtelijk

Na de reconversie van een voormalige textielfabriek bleef er van het oude industriële karakter nog maar weinig over. Interieurarchitect Thomas Nachtergaele boog dat om tot een voordeel door veel technieken in valse plafonds en vloeren te verwerken, maar maakte de betonnen structuur wel prominent. Hij bracht de gunstige oriëntatie tot zijn volle recht en bedacht een zeer flexibele en ruimtelijke indeling.