Zo kijken kinderen naar licht en lucht in hun droomhuis

Zo kijken kinderen naar licht en lucht in hun droomhuis

Nood aan inspiratie voor jouw renovatie of bouwproject? Vraag het eens aan je kinderen! Of bij gebrek daaraan: luister naar wat deze kinderen over hun eigen huizen te zeggen hebben.


De duowoning, voordelig en solidair

De duowoning, voordelig en solidair

In het Limburgse dorp Lanklaar heeft een jong gezin gekozen voor een duowoning, waarbij de grootouders in een aangrenzend huis wonen. Beide woningen maken gebruik van hetzelfde systeem voor verwarming en warmwaterproductie. Niet alleen zuinig, maar ook milieuvriendelijk.


In beeld: flirten met strak en klassiek

In beeld: flirten met strak en klassiek

Wonen met stijl - Tijdloze droomhuizen geeft met 34 woonreportages een inkijk in verschillende smaken, stijlen en tijdskaders. En toch heeft elke woning in de reportages zijn tijdloos karakter. We slaan het boek vier weken lang open op een willekeurige pagina en laten u over onze schouder meelezen.


In beeld: oude ziekenzaal wordt stijlvolle woonst

In beeld: oude ziekenzaal wordt stijlvolle woonst

In een van de gerestaureerde paviljoenen van het voormalig Militair Hospitaal in Antwerpen toverde Zicht Architecten een voormalige ziekenzaal om tot een hedendaagse stadswoonst.


In beeld: Renovatie zorgt voor meer licht en privacy

In beeld: Renovatie zorgt voor meer licht en privacy

Het huis was niet te klein, maar donker en slecht georiënteerd. Samen met het architectenbureau Crahay & Jamaigne ontwierpen de eigenaars een extra, eigentijds volume met nieuwe leefruimtes dat tegelijk voor meer privacy zorgde in de tuin.


Zo uitdagend is de renovatie van een beschermde 16e-eeuwse hoeve

Zo uitdagend is de renovatie van een beschermde 16e-eeuwse hoeve

Liefde op het eerste gezicht, dertig jaar wachten, vijf jaar werken. Dat is kort samengevat het verhaal van dit buitensporige renovatieproject. En toch verliest de eigenaar van de hoeve, architect Luc Gabriel uit Hannuit, er de glimlach niet bij. Een rondleiding in zijn landhuis met Monsieur Edouard aan onze zijde.


Confederatie Bouw positief over premie

Confederatie Bouw positief over premie

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) staat positief tegenover de burenpremie, het systeem van extra premies voor de gezamenlijke renovatie van een groep van woningen dat minister Bart Tommelein dinsdag heeft voorgesteld. De VCB wijst er in een mededeling op dat het aantal vergunde renovatiewerken momenteel op een te laag niveau ligt.1 reacties


Burenpremie voor wie samen renoveert

Burenpremie voor wie samen renoveert

Als minstens tien mensen in één gemeente samen hun woning energiezuiniger maken, krijgen ze daar vanaf 1 januari 2017 een premie van maximaal 400 euro voor. De Vlaamse regering wil er zo voor zorgen dat we sneller en meer renoveren.6 reacties


Ik Ga Bouwen zoekt: mensen met een renovatieplan

Ik Ga Bouwen zoekt: mensen met een renovatieplan

Het magazine Ik Ga Bouwen is op zoek naar mensen die een ruimte in hun huis willen aanpakken, maar nog niet goed weten hoe ze daaraan moeten beginnen. Een mailtje naar de redactie en wie weet komt jouw project met maar liefst drie ontwerpvoorstellen in het magazine.


Project in de kijker: daktuin op Amsterdams appartementsgebouw De Boel

Project in de kijker: daktuin op Amsterdams appartementsgebouw De Boel

In opdracht van Vesteda werkt Hans van Heeswijk architecten aan de De Boelelaan op de Zuidas in Amsterdam aan een grootschalige transformatie van een appartementencomplex. Met de vernieuwing heeft het gebouw ook een nieuwe naam gekregen: 'De Boel'. Als onderdeel van deze omvangrijke renovatie is nu de daktuin geopend.



In beeld: renovatie met glas in een glansrol

In beeld: renovatie met glas in een glansrol

Frédéric en zijn vrouw waren meteen weg van dit huis uit de jaren '50, met een uitstekende ligging en midden in het groen. Na een jaar van opknapwerken gingen ze er wonen met hun drie kinderen. Enkele jaren later waren ze klaar voor een nieuw project: de inrichting van de zolder als ouderlijke suite. Het resultaat zuigt de omringende natuur als het ware naar binnen.


In beeld: vierkantshoeve in een strak jasje

In beeld: vierkantshoeve in een strak jasje

Zet een groep liefhebbers rond de tafel met de vraag hoe je hoeves verbouwt en je krijgt een interessante discussie. Rustieke materialen, met kleine ramen en deuren om het karakter in ere te houden, zegt de ene groep. Aanpassen aan de noden van nu, zegt de andere. Lies Boelaert en Koen werken alle twee in de bouwsector en hoefden alvast niet te twijfelen.


Nog ruim 5.600 keer beroep gedaan op oude renovatiepremie

Nog ruim 5.600 keer beroep gedaan op oude renovatiepremie

Er is welgeteld 5.691 keer beroep gedaan op de overgangsmaatregel die werd ingebouwd bij de nieuwe renovatiepremie. De overgang gold voor twee maanden en is eind januari afgelopen. Intussen liepen ook al 8.401 nieuwe aanvragen voor renovatiepremies binnen, zo blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans.



In beeld: deze oude, banale bungalow kreeg een tweede leven

In beeld: deze oude, banale bungalow kreeg een tweede leven

Van een wit blad vertrekken om een huis te tekenen is eenvoudig. Van een banale bungalow een boeiend ontwerp maken, is minder evident. Toch zijn Koen Baeyens en Basile Graux van het Gentse bureau Graux & Baeyens Architecten erin geslaagd om een donkere woning een opmerkelijk licht gevoel te geven.



Verlaten schoolgebouw wordt ruime en lichte gezinswoning

Verlaten schoolgebouw wordt ruime en lichte gezinswoning

De meesten onder ons zijn blij als ze de schoolbanken achter zich kunnen laten. Birgitte Cools en haar gezin maakten de omgekeerde beweging. Ze verbouwden een leegstaand schoolgebouw tot gezinswoning. De bestaande architectuur bleek een stevige basis om een licht en sfeervol leefklimaat te creëren.