In beeld: Moeilijk terrein dwingt tot compact bouwen

In beeld: Moeilijk terrein dwingt tot compact bouwen

Een bouwstijl implementeren die sterk verschilt van die van de buren maar deze toch respecteert - dat vergt knowhow, temeer wanneer zowel het terrein als de directe omgeving de zaken bemoeilijken. Dit project van bureau Open Architectes bewijst dat het kan.

In beeld: L-vormig huis legt nadruk op de tuin

In beeld: L-vormig huis legt nadruk op de tuin

Wat doe je als je een noordoost gericht perceel in de buurt van een autosnelweg kan kopen? Velen zouden zich er niet aan wagen, maar architect Gert De Leersnyder raadde zijn klanten aan er toch voor te gaan. De L-vormige woning die hij ontwierp, vormt niet alleen een buffer tegen lawaai maar garandeert ook een maximaal gebruik van de tuin.

Energiezuinig verlichten: enkele vragen en antwoorden

Energiezuinig verlichten: enkele vragen en antwoorden

Wil je je woning energie-efficiënter maken? Begin dan bijvoorbeeld al eens met het onder de loep nemen van je verlichting. Hoe je dat juist aanpakt, vroegen wij aan Cebeolightstudio en enkele producenten. Want bij hen brandt immers de lamp.

In beeld: Vervallen Schaarbeeks magazijn herrijst als prijswinnende lofts

In beeld: Vervallen Schaarbeeks magazijn herrijst als prijswinnende lofts

Er was heel wat verbeelding nodig om een project van deze omvang aan te vatten. Twee bevriende koppels gingen de uitdaging aan en maakten van een vervallen magazijn in Schaarbeek twee aangrenzende lofts waar ze zelf gingen wonen. In de "omgekeerde" configuratie bleven enkele sporen van het oorspronkelijke gebouw bewaard.

In beeld: Strakke woning met nadruk op licht tussen de boerderijen

In beeld: Strakke woning met nadruk op licht tussen de boerderijen

Daar waar vroeger agrarische gebouwen stonden, verrees een moderne woning. Een woning die qua inplanting en volumetrie verwijst naar de typologie van de boerderijen uit de streek en geïnspireerd is op het eerdere industriële karakter van de omgeving.

In beeld: Langgevelhoeve in ere hersteld

In beeld: Langgevelhoeve in ere hersteld

Oud en nieuw met elkaar verzoenen: het kan. Deze langgevelhoeve in de Antwerpse Kempen is daar een mooi bewijs van. Een brok architecturale geschiedenis waar een modale eigenaar zou voor terugschrikken om ze aan de huidige eisen aan te passen. Niet in dit geval. Het huis straalt de glorie uit van weleer maar vervult met verve de functie die je van een moderne woning mag verwachten.

In beeld: Open gevel, geborgen gevoel

In beeld: Open gevel, geborgen gevoel

Dankzij een verbouwing moesten de aanbouwsels van dit herenhuis in Schaarbeek plaatsmaken voor een opengewerkte gevel uit glas. Die ingreep bracht niet alleen het licht terug in huis, maar herstelde ook het contact met de tuin.

In beeld: Industrieel pakhuis wordt modulaire woning

In beeld: Industrieel pakhuis wordt modulaire woning

Een professionele ruimte en een woning die je naar believen kunt afscheiden of met elkaar verbinden. Dat was de rode draad voor de inrichting van deze loft in Luik. Eenvoud, volume en ruwe materialen kenmerken dit project.