In beeld: Vervallen Schaarbeeks magazijn herrijst als prijswinnende lofts

In beeld: Vervallen Schaarbeeks magazijn herrijst als prijswinnende lofts

Er was heel wat verbeelding nodig om een project van deze omvang aan te vatten. Twee bevriende koppels gingen de uitdaging aan en maakten van een vervallen magazijn in Schaarbeek twee aangrenzende lofts waar ze zelf gingen wonen. In de "omgekeerde" configuratie bleven enkele sporen van het oorspronkelijke gebouw bewaard.

In beeld: Industrieel getinte woning is volledig energie-onafhankelijk

In beeld: Industrieel getinte woning is volledig energie-onafhankelijk

Ondanks de beperkte oppervlakte functioneert deze vrijstaande woning niet alleen als "leefruimte", maar kunnen beide eigenaars er ook hun beroep uitoefenen. Letterlijk elke centimeter is benut. Bovendien komen de kleurrijke meubels en kunstwerken er ten volle tot hun recht.

In beeld: Hedendaags vakantiehuis zet oude muren in de hoofdrol

In beeld: Hedendaags vakantiehuis zet oude muren in de hoofdrol

Van oud bakhuis naar hedendaags vakantiehuisje - het gebouw bij Saint-Hubert in de Ardennen, een mix van natuursteen en baksteen, gaat al generaties lang mee. De zuivere lijnen en wisselende kleuren laten het helemaal opgaan in de natuur.

Architectenportret: Bruno Vanbesien maakte van duurzaamheid zijn handelsmerk

Architectenportret: Bruno Vanbesien maakte van duurzaamheid zijn handelsmerk

In 2005 startte Bruno Vanbesien zijn bureau op in Brussel. Sindsdien zet hij sterk in op duurzaamheid, tijdloosheid, levenskwaliteit en het verstevigen van de stads-en dorpskernen. Daarom weigert hij nieuwe woningen te bouwen op niet-duurzame locaties als verkavelingen of lintbebouwingen. Sinds 2014 is hij voorzitter van de architectuurvereniging Archipel.

Eerste 'stadsbouwmeester 2.0' van Gent gaat aan de slag

Eerste 'stadsbouwmeester 2.0' van Gent gaat aan de slag

In Gent gaat de 38-jarige architect Peter Vanden Abeele volgende week aan de slag als eerste 'stadsbouwmeester 2.0' van de stad. Een nieuwe functie waarmee Gent de aanleg en hervorming van openbare ruimte wil afstemmen en verbeteren.

Gent deelt 'burgerbudget' uit aan 17 projecten

Gent deelt 'burgerbudget' uit aan 17 projecten

Het Gents stadsbestuur heeft 17 lokale projecten, door de burger voorgesteld, via het project 'burgerbudget' goedgekeurd. 15.277 Gentenaars brachten hun stem uit. Het resultaat van de stemming telde mee voor 70% van het totaalresultaat, het oordeel van een zogenaamde 'dialoogkamer' was goed voor 30%. In totaal heeft het stadsbestuur 1.350.000 euro verdeeld.

In beeld: Een Scandinavisch avontuur in de Ardennen

In beeld: Een Scandinavisch avontuur in de Ardennen

Zij ruilden de stad in voor de natuur. Het was de ideale gelegenheid om het huis van hun dromen te bouwen: minimalistisch, met veel ruwe materialen. En met een weids uitzicht op de velden en een uitstekende oriëntatie.

In beeld: Flat met alle typische gebreken uit jaren '50 ondergaat luchtige metamorfose

In beeld: Flat met alle typische gebreken uit jaren '50 ondergaat luchtige metamorfose

Achter de gele bakstenen gevel van een Brusselse woning uit de jaren 1950 ligt een parel van een appartementje verborgen, smaakvol gerenoveerd. De ruimtes werden opengetrokken en gereorganiseerd, zodat het licht er nu rijkelijk binnenstroomt. Het luchtige geheel hoeft in niets onder te doen voor ruimer bemeten flats.

In beeld: Een loft opgevat als duplex

In beeld: Een loft opgevat als duplex

In de Brusselse gemeente Schaarbeek lag een oud pakhuis te midden van een woonblok te smachten naar een nieuwe invulling. Dat is ondertussen gebeurd, en goed ook. Het bureau Arts & Architecture nam het gebouw onder handen en bracht er een kantoorruimte en drie wooneenheden in onder, waaronder een duplex.

In beeld: Gezellige uitbreiding van fermettewoning én tuin

In beeld: Gezellige uitbreiding van fermettewoning én tuin

Op een steenworp van het centrum van Ciney werd een fermettewoning compleet vernieuwd en uitgebreid met een volume in glas en beton - een ruimte waar het goed toeven is, ideaal om vrienden en familie te ontvangen. Jean-Marc Douhard van bureau Quattro Concept Architectes tekende het ontwerp.

In beeld: De details zijn geen details in het atelier van een architect

In beeld: De details zijn geen details in het atelier van een architect

Details maken het ontwerp! Dat weet ook Armand Eeckels van NU architectuuratelier. Hij experimenteerde volop in deze splitlevelwoning en maakte zelf een gelaserde stalen gevel en een gietvloer met vlindermotief. Ook het dakterras is niet alledaags dankzij een transparant scherm met dezelfde helling als een zadeldak.

'De Vlaming moet zijn baksteen niet bouwen maar printen'

'De Vlaming moet zijn baksteen niet bouwen maar printen'

Vrije Tribune - De Vlaming zit nog steeds met de klassieke baksteen in de maag, terwijl in het buitenland allerlei innovatieve bouwmethodes opkomen. Het wordt hoog tijd dat ook wij onze blik verruimen, zeker nu we met z'n allen duurzamer en betaalbaarder dan ooit willen gaan wonen. Dat zegt architect Geert Berkein.

Vijf kandidaten dingen naar titel 'Het Schoonste Gebouw'

Vijf kandidaten dingen naar titel 'Het Schoonste Gebouw'

Om haar onroerend erfgoed onder de aandacht te brengen, organiseert de stad Antwerpen opnieuw de zoektocht naar Het Schoonste Gebouw. Alle Antwerpse gebouwen met erfgoedwaarde die in de afgelopen vijf jaar zijn gerestaureerd, gerenoveerd of een nieuwe bestemming kregen, kunnen in 2017 de titel van 'Het Schoonste Gebouw' winnen.

Bijzondere polderarchitectuur spotten in Antwerpen

Bijzondere polderarchitectuur spotten in Antwerpen

De stad Antwerpen en het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo sloegen de handen in elkaar om de polderarchitectuur in Berendrecht en Zandvliet in de kijker te zetten. Na een inventarisatie van het bouwkundig erfgoed op beide locaties werden 157 relicten opgenomen in de erfgoedinventaris van Vlaanderen.

In beeld: De gedroomde vakantiewoning, maar dan gewoon thuis

In beeld: De gedroomde vakantiewoning, maar dan gewoon thuis

Het bouwterrein lag moeilijk, maar voor architect Stéphane Dortu was het vanzelfsprekend: het huis moest in de glooiing van het terrein worden ingebouwd, zodat het onzichtbaar zou zijn vanaf de straat. Een van de gevels is dus volledig blind, maar de andere werd helemaal opengegooid en laat het licht tot diep in de woning binnen, met een quasi onbelemmerd zicht op tuin en omgeving.

In beeld: Renovatie van oude schuur eert oude elementen in modern kader

In beeld: Renovatie van oude schuur eert oude elementen in modern kader

In een dorpje in de omgeving van Doornik kreeg een eeuwenoude hoeve een tweede leven. Oud en nieuw zijn er nauw met elkaar verweven. De ingrijpende renovatie van architect David Autem brengt vervlogen charme en moderne architectuur op één lijn, vanuit originele invalshoeken die van respect getuigen. Het werd een bijzonder inspirerende evenwichtsoefening.

In beeld: Van vervallen loods naar lichte gezinswoning met loftallures

In beeld: Van vervallen loods naar lichte gezinswoning met loftallures

Wat ooit een donkere, vervallen loods was, groeide via een doorgedreven renovatie uit tot een fraaie eengezinswoning met een overvloedige lichtinval. De nadelen van de originele constructie werden integraal omgebogen in waardevolle voordelen. Met dank aan enkele welgemikte architecturale ingrepen.