'We wilden het tegenovergestelde van ons vorig huis': een bocht van 180°

22/06/15 om 16:31 - Bijgewerkt om 16:37

Vanessa en Laurent woonden in een rijwoning in de omgeving van Hoei maar misten er licht en ruimte. Daarom besloten ze na een poos een eigen huis te bouwen op een gunstig georiënteerd perceel van 14 are op het platteland. Daarvoor gingen ze in zee met architecte Séverine Bouchat, aan wie ze hun verwachtingen en soms heel gerichte keuzes toevertrouwden.

"We wilden bewust het tegenovergestelde van het huis waarin we voordien woonden", vertellen de eigenaars met een brede glimlach. Hun ruime en lichte woning geniet van een ongestoord uitzicht op de achterliggende velden. De ideale oriëntatie zorgt in elk seizoen voor een optimale zonlichtinval in de woning. Voor de realisatie van hun nieuwe woning waren de eigenaars al langer gewonnen voor de sleutel-op-de-deurformule van een plaatselijke bouwfirma. Die keuze bleven ze trouw. Ze kregen er trouwens een enorme vrijheid, zowel in de selectie van de vakmensen met wie ze wilden samenwerken als in de keuze van hun eigen architect.

Een hedendaagse look als uitgangspunt

Het huis had niet het volume van een klassieke rechthoek, maar werd ontworpen als een tweedelige constructie in twee kleuren. Het stel had dat idee van bij het begin duidelijk voor ogen. Aan de voorzijde grijpt een eerste overgangsvolume (dat ze oorspronkelijk in een baksteen met een lichte kleur hadden bedacht) zich vast in het centrale volume van het huis. De gevel daarvan werd uitgewerkt in een donkerbruine baksteen, die in dezelfde kleur werd opgevoegd. Dat detail maakt een heel verschil! "We wilden de buitenkant van ons huis een sterke persoonlijkheid geven. De gemeente wees echter de bakstenen die we oorspronkelijk hadden gekozen af uit stedenbouwkundige overwegingen. We hadden geen andere keuze dan die aanbevelingen te volgen."

Eenheid in stijl en kleuren

Daarom werd de oorspronkelijke keuze voor een lichte baksteen vervangen door een gevelbekleding in cederhout en in plaats van de gewenste zwarte baksteen voor het centrale volume van het huis, kozen Laurent en Vanessa voor een zachtere bruintint. Die 'gedwongen' keuze leverde uiteindelijk een zeer geslaagd resultaat op. Net als de rest van de ramen werd het indrukwekkende dubbele raam van de woonkamer uitgevoerd in aluminium in een middengrijze kleur. Die kleur past subtiel bij die van de baksteen en het met hout beklede volume van de keuken - een herhaling van het volume aan de voorzijde van de woning. De harmonie in de architectuur blijkt ook uit de bandramen aan de straatkant en de tuinzijde, aangevuld met uitgesproken verticale accenten in de voorgevel, een keuze die is ingegeven door een behoefte aan intimiteit.

Een cocon met mooie energieprestaties

Een lucht/water-warmtepomp, fotovoltaïsche panelen, vloerverwarming, balansventilatie, hoogrendementsbeglazing, een regenwatertank van 10.000 liter,... Het huis is prima uitgerust met technische installaties! In de salonhoek verspreidt een inbouwhaard een zachte warmte, die voor gezelligheid zorgt waar de eigenaars zo van houden. In al haar soberheid biedt het huis zorgvuldig uitgewerkte, gulle afmetingen zonder excessen. De bouwheren zijn dan ook bijzonder tevreden over het resultaat. Bovendien verliep de samenwerking met de architecte heel vlot en efficiënt.

Tekst: Vanessa Uyttenhove - Foto's:Laurent Brandajs

Ik ga bouwen & renoveren n°379

Architect: Séverine Bouchat

Lees meer over:

Onze partners