Waarom het bouwen van een passiefwoning met hout een goed idee is

02/03/16 om 11:06 - Bijgewerkt om 11:10

Door zijn strikte regelgeving is Brussel wereldwijd koploper in passiefbouw. Hoewel men passiefbouw vaak associeert met strakke, moderne constructies, kan het ook met een klassiek materiaal als hout.

Waarom het bouwen van een passiefwoning met hout een goed idee is

© Wancennes

Houten ramen voor passiefbouw

Riche is een tweede generatie schrijnwerkerij onder leiding van Bruno Riche in Mariembourg: "Er is een duidelijke trend naar lage energiewaardes. Het gaat dan om Uw-waardes tussen 1 en 1,4. De regelgeving verschilt van provincie tot provincie en van gewest tot gewest. Wij wilden nog een stapje verder gaan en bieden als enige Belgische fabrikant houten ramen met de coëfficiënten benodigd voor passiefbouw (minder dan 0,8 Uw). Iets wat in Brussel momenteel heel hard beweegt."

Marktaandeel terughalen

Deze evolutie gebeurde niet toevallig. Met zijn divisie houtskeletbouw die ongeveer 80 mensen tewerkstelt weet de zaakvoerder wat nodig is voor het halen van de passiefstandaard. "We zien meer en meer passiefbouwprojecten. Het maakt op vlak van ramen ongeveer 10 à 15% van ons volume uit. Die verhoogde focus op lagere energiewaarden was voor ons een uitstekende zaak. Hout is van nature een uitstekende isolator. We wonnen daarmee een stuk van ons marktaandeel op aluminium terug."

Waarom het bouwen van een passiefwoning met hout een goed idee is

© Wancennes

Passief van nature

Waarom hout zo geschikt is voor passiefbouw heeft alles te maken met zijn natuurlijke eigenschappen. Het isolerend vermogen kwam al aan bod. "Daarnaast kent het een goede lucht- en windbestendigheid. Bomen zijn erop gebouwd om de grillen van de elementen te weerstaan", weet Riche. "Wel vraagt het om het nodige vakmanschap. De installatie voor passiefbouw is des te belangrijker, omdat alle elementen samen zullen zorgen voor het binnenhouden van de warmte. Wij werken met specifieke plaatsers die gespecialiseerd zijn in passiefbouw. Kwaliteit in elke fase van het project."

Tweede leven

"Hout heeft bovendien ook andere groene kwaliteiten", verduidelijkt Riche. Het laat zich bijvoorbeeld goed verwerken, waardoor het machinepark minder energie nodig heeft. Daarnaast slaat het koolstof op, wat niet onbelangrijk is om de opwarming van het klimaat tegen te gaan. Ten slotte is het een ideaal product voor een circulaire economie, omdat het nog een tweede leven kan krijgen in andere toepassingen."

Kritiek parereren

"De kritiek op het gebruik van tropische houtsoorten proberen we te pareren door meer en meer in te zetten op Europese bomen. Vooral in combinatie met aluminium werkt dat goed. Het aluminium kan de mindere stevigheid van inheemse bomen opvangen." Verder is het onderhoud van hout een veel gehoorde klacht. "Materialen veranderen voortdurend, de performanties worden beter. Er zijn met andere woorden ook voordelen aan een renovatiecyclus van tien jaar. Het laat bovendien toe om meer in te spelen op trendkleuren", sluit Riche af. (VC)

Postcode

Onze partners