Nieuwe dynamiek in een klassieke rijwoning

22/06/15 om 12:23 - Bijgewerkt om 12:23

Door de herindeling van de bestaande ruimtes en de toevoeging van nieuwe elementen gaf de architect deze uitgeleefde rijwoning een nieuwe, frisse uitstraling met veel ruimte en comfort.

"We vonden het belangrijk om geen te bruuske overgang te maken van oud naar nieuw", vertelt architect Hans Verbessem. De bouwheer kocht het ouderlijke huis na het overlijden van zijn moeder en liet het vervolgens verbouwen. De buitenmuren van de woning bleven behouden, maar werden geïsoleerd en bekleed met een geschubde huid van tegelpannen in Leuvens verband (dubbele dekking met open voeg, nvdr.). De aanbouw achteraan werd vervangen door een nieuw volume in baksteen. De uitbreiding vormt samen met de bestaande woning één nieuw volume, al zorgt het verschil in gevelmateriaal wel voor een subtiel onderscheid.

In de woning werden de binnenmuren geheel of gedeeltelijk weggehaald om meer lichtinval en transparantie in de woning te brengen. Het zicht naar buiten was trouwens een belangrijke factor bij het ontwerp en de herindeling van de woning. De bouwheer wilde achteraan een groot schuifraam met panoramisch zicht. "Vanuit de zithoek reikt mijn zicht nu tot aan die hoge bomen in de verte, dat is hier ongeveer vier kilometer vandaan."

In overleg met de bouwheer besliste de architect om de structuur van de ruimtes te behouden, maar wel te schuiven met de verschillende functies. Zo maakte de zithoek plaats voor de eetruimte en is de eetkamer, waar het gezin vroeger het meeste tijd doorbracht, nu een bureau met bibliotheekkast. "Ik wilde een praktische woning met weinig onderhoud. Alles loopt hier rechtdoor, de indeling en de afwerking zijn sober", aldus de bouwheer. En dat wil hij ook zo houden. Er hangt zelfs niets aan de muren, omdat hij de witte muren perfect vindt, zeker in combinatie met het hout en de donkergrijze gepolierde betonvloer.

Relatie met de omgeving

Wat de ramen betreft, werden alle profielen vervangen. Sommige raamopeningen werden ook vergroot en in de zijgevel werd een nieuw raam geplaatst voor meer licht in de traphal. De nieuwe ramen werden iets meer naar voor in de gevel geplaatst om het ruimtelijk effect binnen nog te vergroten.

In de zijgevel van de nieuwe aanbouw kwam een ietwat bijzondere erker. Er werd een spiegel in geplaatst, zodat je vanuit de zithoek toch nog zicht hebt op de straat, terwijl je er eigenlijk met je rug naartoe zit.

Speels vs strak

De architect zocht zorgvuldig naar warme materialen en tinten als tegenhanger voor de strakke vormgeving. Kasten, schuiven en deuren zijn uitgevoerd in witte melamine. Een groot deel van het kookeiland, de deuromlijstingen en de uitgesproken deurknoppen kregen een afwerking in Pools dennen fineer multiplex. De deurknoppen geven een speels accent aan het strakke interieur. Het beperkt gebruik van kleuren en materialen zorgt voor eenheid en rust. Om die reden vind je het patroon van de betegeling in de keuken ook terug op de vloer in de hal en op de muren en de vloer in de badkamer.

Ongewone dimensie

De keuken, nu het middelpunt van de woning, is verbonden met alle ruimtes en biedt een schitterend uitzicht en een perfect overzicht. De diagonale lijnen zijn specifiek voor deze verbouwing en geeft de woning een ongewone dimensie.

Nieuwe doorzichten vormen ook binnen de woning nieuwe relaties. Zo ontwierp de architect een "kijkkoker" doorheen een bestaande raamopening, die een directe link legt tussen de hobbyruimte op de verdieping en de nieuwe leefruimte beneden.

Tekst: Agnes Mus - Foto's: Liesbet Goetschalckx

Ik ga bouwen & renoveren n°381

hatrik architecten - www.hatrik.be

Lees meer over:

Onze partners