Keramische bouwmaterialen: lange levensduur en lage milieu-impact

14/01/15 om 14:13 - Bijgewerkt om 14:13

Het duurzame karakter van een woning wordt onder meer bepaald door de milieu-impact om de bouwmaterialen te produceren, te transporteren en te recycleren, en door de levensduur van die materialen en dus van de woning die met die materialen is gebouwd.

Keramische bouwmaterialen: lange levensduur en lage milieu-impact

© Wienerberger

Uit een levensduurstudie uitgevoerd door het marktonderzoeksbureau Extra Muros blijkt dat keramische materialen makkelijk 150 jaar worden. De lage ecologische voetafdruk van keramische producten en bouwmaterialen werd dan weer aangetoond door het DuCoClay-project dat in 2007 door de Belgische Baksteenfederatie gestart werd. Deze grootschalige levenscyclusanalyse, uitgevoerd door VITO, ASRO en WTCB, onderzocht de milieueffecten en de socio-economische impact van keramische producten en bouwelementen.

Uit dit alles blijkt dat keramische bouwmaterialen zich onderscheiden door hun duurzame productie, lange levensduur, gemakkelijke plaatsing, beperkt onderhoud en ruime hergebruik- en recyclagemogelijkheden. Deze kenmerken maken keramische gevelstenen en dakpannen tot een duurzame meesteraankoop.

Postcode

Onze partners