In Beeld: Uitgepuurd en transparant

12/03/15 om 13:19 - Bijgewerkt op 20/04/15 om 15:54

Om te voorkomen dat de woning op een rechthoekige witte doos zou lijken, haalde de architect enkele happen uit het volume. Door dat idee verder uit te puren, ontstond een transparante woning met een dynamische gevel.

Een jong koppel kocht een perceel in een nieuwe verkaveling en wilde daarop een strakke, functionele gezinswoning bouwen met veel licht en ruimte. Een vide en een gevelafwerking in sierpleister stonden eveneens op het verlanglijstje. Dat ze daarvoor uiteindelijk bij architect Bart Coenen terechtkwamen, was geen verrassing. Strakke architectuur met gevels in witte sierpleister zijn zowat zijn handelsmerk.

Sober, strak, slim

De eengezinswoning is zeer klassiek ingevuld. Op het gelijkvloers zijn er een dubbele garage, een leefruimte met een vide, een bureau, een keuken en een wasplaats. Op de verdieping vinden we een kinderslaapkamer, een speelkamer en een vleugel voor de ouders met een slaapkamer, een dressing en een badkamer.

Het is een zeer open woning geworden, waar de bewoners overal rechtstreeks contact met elkaar kunnen hebben. Een woning met zo weinig mogelijk afzonderlijke kamers. Toch wilden de opdrachtgevers ook diepte en variatie in de ruimtes én in de voorgevel omdat ze vreesden dat het anders te saai zou worden. Daarom opteerden ze achteraan voor een indrukwekkende glazen gevel die een rechtstreeks contact met de tuin creëert voor de leefruimte beneden en de ouderslaapkamer boven.

Dynamiek in de voorgevel

Door een bebouwbare zone van tien bij vijftien meter vreesde de architect dat hij in het ontwerp al snel zou neigen naar een te vierkante blok. Om dat te vermijden, heeft hij welbepaalde uitsnijdingen in het volume gemaakt. Zo creëerde hij een woning met veel dynamiek, zowel binnen in de woonruimtes als in de voorgevel. In de S-vorm in de voorgevel zien sommigen zelfs een yin-yangsymbool.

Oriëntatie en inplanting spelen bij elke ontwerp een belangrijke rol, maar hier krijgen ze toch een extra dimensie. De tuin ligt op het westen, de voorkant van de woning krijgt de ochtendzon. Een uitsparing bovenaan in de voorgevel van de woning beschermt de bewoners niet alleen tegen inkijk en bood de mogelijkheid om een groot raam te plaatsen in de aan de straatzijde gelegen badkamer, maar zorgt er tevens voor dat de ochtendzon via de overloop boven en de vide tot in de woonruimte beneden schijnt.

Agnes Mus

Architectenbureau Bart Coenen

Lees meer in Ik Ga Bouwen Magazine n°379

Onze partners