In beeld: Oud huis, nieuwe verpakking

22/06/15 om 11:03 - Bijgewerkt om 11:12

Architect Koenraad Schoovaerts transformeerde een woning in fermettestijl naar een eigentijdse woning voor een jong gezin met twee kinderen en breidde achteraan op originele manier nog een stuk aan de leefruimte.

De bestaande woning is in de verste verte niet meer te herkennen, terwijl er structureel bijna niet aan werd geraakt. Om tot dit verbluffende resultaat te komen, werden eerst en vooral de typerende ornamenten van de fermettewoning verwijderd. De prominent aanwezige dakkapel vooraan, het oude pannendak, de schouwen en het kleine afdak achteraan moesten er allemaal aan geloven. Zo kwam de nodige ruimte vrij voor de aanpassingen volgens de smaak en op maat van de jonge opdrachtgevers.

Ingepakt

Een van hun grootste vereisten was dat de woning een pak energiezuiniger werd. De woning werd daarop volledig ingepakt met 12 centimeter isolatie aan de buitenkant. Daarbij besteedde de architect bijzondere aandacht aan de luchtdichtheid. De isolatielaag werd zowel op de muren als op het dak bekleed met tegelpannen. Alle ramen werden vervangen door dubbel vierseizoensglas. Waar vroeger de dakkapel zat, plaatste de architect een dakvlakraam, wat nauwer aansluit bij de nieuwe, sobere uitstraling van de voorgevel.

Kleine handigheid op zowel bouwtechnisch als financieel vlak: het houten regelwerk waarop de tegelpannen zijn bevestigd, is opgehangen aan de bestaande gevel. Zo bleven de kosten van een eventueel nieuwe fundering uitgespaard.

Elegant van buiten ...

Naast een extra isolatielaag en een moderner jasje, kreeg de woning achteraan een eigentijdse uitbreiding. Het openbreken van de bestaande achtergevel en de nieuwe grote glaspartijen versterken de relatie met de buitenomgeving.

De uitbreiding beslaat de volledige breedte van de gevel, al strekt de leefruimte zich maar over drie vierde uit. Op die manier ontstaat een overdekt terras. Het U-vormige kader in zwart aluminium kader geeft wel duidelijk aan dat het om een geheel gaat. De binnenkant van het terras werd afgewerkt met witte Trespa-platen en kreeg een overkapping met lamellen die, afhankelijk van het weer, open en dicht kunnen schuiven. Zo kun je ook op een regenachtige dag genieten van buiten.

Net als achteraan werd het vooruitspringende deel van de voorgevel, waar vroeger de oude garagepoorten zaten, afgewerkt met zwart aluminium. De nieuwe garagepoort werd in de zwarte, verticale panelen weggewerkt en is haast onzichtbaar. Bovendien werd dezelfde U-vorm doorgetrokken tot voorbij de voordeur. Op die manier zit de inkom wat naar achter, waardoor bezoekers beschut zijn tegen regen en wind. Ook hier komen de witte Trespa-platen terug die zorgen voor een frisse, uitnodigende look. De zwarte volumes in de voorgevel ogen strak en vormen een perfect tegengewicht voor de uitbundig gekleurde tegelpannen.

... en van binnen

Ook binnen werd rekening gehouden met het energieplaatje. Zo wordt de woning verwarmd met vloerverwarming en werd er gekozen voor ledverlichting. De nieuwe tegelvloer zorgt meteen voor eenheid en een vlotte circulatie tussen de keuken, de bestaande leefruimte en het nieuwe gedeelte. Voor de uitbreiding werd de bestaande achtergevel grotendeels weggenomen en een stalen ligger geplaatst ter ondersteuning. Boven op die ligger plaatste de architect een ledlichtlijn, die voor indirecte verlichting zorgt. Op deze manier werd een structurele ingreep een architecturale meerwaarde.

De vrouw des huizes geniet van de nieuwe uitbreiding: "Op frisse dagen is het fantastisch is als de zon hierbinnen schijnt. Ik voel me dan net als een kat op de vensterbank. Dat is echt genieten. Het wordt ook niet te warm, in tegenstelling tot wat we vreesden."

Tekst: Agnes Mus - Foto's: Liesbet Goetschalckx

Ik ga bouwen & renoveren n°382

S3architecten cvba - www.s3a.be??

Lees meer over:

Onze partners