In beeld: Een houten belvedère

11/02/15 om 15:44 - Bijgewerkt op 13/02/15 om 15:17

De bouwheren beschikten over een bouwgrond met een uitzonderlijk zicht op de vallei van de Semois en wilden bij de bouw van hun huis het materiaal hout, waar ze erg van houden, in de kijker zetten. Het architectenbureau Artau ging de uitdaging met brio aan. Het haalde alle voordelen uit dit materiaal en ging perfect om met de beperkingen ervan.

Vanaf de start kreeg het project de naam 'belvédère'. Om even de taalkundige toer op te gaan: dat woord is afkomstig van het Italiaanse belvedere, samengesteld uit bel voor 'mooi' en vedere voor 'zien'. De naam past dan ook perfect bij deze woning, die op een hoogte boven de Semoisvallei werd gebouwd. Ze staat aan de rand van Izel, een dorpje in het uiterste zuiden van de provincie Luxemburg.

Het mag dan een belvedère zijn, het huis gaat tegelijkertijd perfect op in zijn omgeving. Het respecteert de bijzondere typologie van de lokale boerderijen uit de Gaumestreek. Het hoofdvolume bestaat uit één massief geheel met een zadeldak. Maar de architecturale ingrepen maken van deze typische boerderij een resoluut hedendaagse woning. Zo zijn er de grote raamopeningen om de massa van het volume lichter te maken, de variaties in de gevels om de monotonie te doorbreken en de verschuifbare claustra's die de strengheid van het geheel verzachten.

Het huis is ingedeeld in één enkel volume, dat parallel aan de welving van het bouwterrein werd ingeplant. De zijdelingse positie op het terrein maakt een grote tuin vrij op de zuidkant. Aangezien de bouwgrond een uitstekend deel vormt in het landschap, kozen de architecten ervoor om het volume vooral aan de zuid- en oostkant open te werken om zo maximaal van het prachtige uitzicht over de vallei te genieten.

Een uitgekiende structuur

Er werd zowel buiten als binnen voor een open structuur gekozen. De keuze voor die structuur en de voorliefde van de eigenaars voor hout leidden tot een prefab houtskelet. Die bouwmethode biedt een budgettair voordeel en een kortere uitvoeringstermijn. De combinatie van een houtskelet met grote raamopeningen zorgde bij de architecten echter voor heel wat hoofdbrekens, want ook al is het principe eenvoudig, een duurzame, kwalitatieve uitvoering ervan vraagt een grote technische nauwgezetheid. Er werd dan ook bijzonder veel aandacht besteed aan de stabiliteitsberekeningen en de bouwknopen.

Meer in 'Ik ga bouwen & renoveren' n°378

Tekst: Cécile Wolfs / Foto's: Sandy Macharis

ARTAU Architectures- www.artau.be

Onze partners