Boven de leegte

15/02/11 om 17:32 - Bijgewerkt om 17:32

Een project op maat, dat ondanks de complexe en weinig compacte vormgeving de basis vormde voor een huis met een passief karakter.

KRACHTLIJNEN 1. De perfecte integratie op een rotsachtig en hellend terrein 2. De enegieprestaties, ondanks het gebrek aan compactheid 3. De keuze voor lokale materialen om het transport en de hoeveelheid grijze energie te beperken 4. Het respect voor de biodiversiteit van de site

ARCHITECTCrahay & Jamaigne architectuurbureau CVBA

Alles begon toen aannemer Pascal Dethier, die vlakbij in een oude Ardense hoeve woonde, besloot een eigen bouwproject op te starten. Hij liet zich niet afschrikken door het weinig uitnodigende terrein, hoewel heel wat vroegere kopers er hun tanden op stuk beten.

"Dat komt omdat ze er een klassiek huis op wilden bouwen", legt de bouwheer uit. "Daar leent dit terrein zich zeker niet toe, omwille van zijn hellende en rotsachtige karakter. Precies daarom opteerden wij voor de totaal tegenovergestelde aanpak en pasten we het huis aan het terrein aan."

Stalen palen Het huis staat op stalen palen die in de rotsbodem zijn verankerd. Daaronder: een helling van 45° en een leegte van meer dan acht meter op het uiterste punt. Van op de straat is slechts één verdieping zichtbaar, en dankzij het dak dat volledig is begroeid, vormt het een toonbeeld van discretie.

De andere niveaus liggen een stuk lager, verankerd in de rotswand. "We wilden een gelijkvloers huis, zonder trappen. Zo kunnen we hier in alle rust oud worden", verduidelijkt de eigenaar. "Op de lager gelegen verdiepingen hebben we kamers ingericht voor de kinderen en de familie.

Zwevende uitkraging

Op straatniveau strekt de constructie zich uit over een lengte van dertig meter. Dat zijn heel wat vierkante meters, maar we konden de lengte niet beperken zonder afbreuk te doen aan de aard van het project. De zwevende uitkraging boven de leegte creëert een zekere luchtigheid en ook een bepaald evenwicht."

Een via zonnepanelen verwarmd binnenzwembad werd aangelegd in een uit de rotsen gehouwen ruimte.

Rond het huis is er geen tuin of gazon. De typische vegetatie van de regio werd onaangeroerd gelaten en vraagt op die manier ook geen onderhoud.

Léa Bierlin

Onze partners