De projectgroep BOND13 van de KaHo Sint-Lieven wil met hun enquête nagaan hoe het zit met het bouwgedrag van de Belgische bevolking én in het bijzonder wat hun mening is tegenover containerwoningen.
De E3-woning, G House, staalframebouw ... Er duiken almaar meer voorbeelden op van bouwconcepten die twee methodes met elkaar combineren. Het doel: het beste van de twee bouwmethodes benutten voor een woning die op verschillende vlakken beter scoort.
Hout is een brandbaar materiaal. Moeten we ons dan in een houten woning extra zorgen maken over de brandveiligheid? Het antwoord op die vraag luidt unaniem: "Neen". Het blijft evenwel raadzaam om een aantal preventieve maatregelen te nemen, zowel in de ontwerp- als uitvoeringsfase.
Naast onder meer de traditionele betonbouw en houtskeletbouw begint ook staalskeletbouw bij particuliere bouwprojecten steeds populairder te worden. Hoewel bouwen met een stalen skeletconstructie niet nieuw is, verschuift het van de bouw van voornamelijk fabrieken en andere industriële panden naar de woning van u en ik.
Het dak is de eerste barrière tegen regenwater en een dakgoot beschermt uw woning tegen waterschade. Met regelmatig onderhoud van de dakgoot kan u al veel problemen voorkomen.
Leidingwater wordt zeldzamer en duurder. Bovendien is de kwaliteit ervan zo hoog dat het jammer is om het te verspillen in de wc of voor het wassen van het terras. Gebruik liever regenwater. Het valt gratis uit de hemel en meestal ook in voldoende hoeveelheden.
Er zijn heel wat gezondheidsrisico's verbonden aan asbest. Het is dan ook wijselijk om te weten welke materialen asbesthoudend kunnen zijn en wat je daar het best mee doet.