Woning met twee gezichten

16/05/11 om 17:28 - Bijgewerkt om 17:28

Een klassiek hoevebeeld langs de straatzijde maar wie vanuit de tuin kijkt, ziet een modern gebouw.

KRACHTLIJNEN 1. Contrast tussen de klassieke hoeve en de hedendaagse uitbreiding. 2. Spanningsveld tussen openheid van de uitbreiding en de geslotenheid van de hoeve. 3. De bindende functie van de keuken. 4. De manier waarop technologie werd geïntegreerd (pc, hifi...). 5. Doordacht omspringen met kunstlicht.

ARCHITECT Stefano Doclo & Jan Strobbe Architecten

De zone tussen hoevegebouw, schuur en weg vormt de binnenkoer. De woning en schuur zijn via een wand met elkaar verbonden, waardoor de tuin de nodige privacy geniet. Het is in dat knooppunt tussen de hoeve en de schuur dat de uitbreiding werd uitgevoerd.

De keuken, eetruimte en zithoek situeerden zich in die zone. Ze waren allemaal krap bemeten en vrij donker door de kleine ramen, die gebruikelijk zijn bij een hoeve als deze.

65 vierkante meter

Stefano Doclo en Jan Strobbe creëerden ruimte voor hun plannen door de aanbouwveranda en het overdekte terras af te breken. In de plaats kwam een 65 vierkante meter groot volume met een hedendaagse uitstraling. "De uitbreiding contrasteert nu in stijl met de hoeve, maar dankzij de inplanting valt dat niet op. Van op straat zie je de uitbouw niet en vanuit de tuin zie je hoofdzakelijk het hedendaagse volume. Zo ontstaat een contrast zonder dat het stoort."

Keuken: link tussen oud en nieuw

De keuken - het eiland om precies te zijn - vormt de link tussen oud en nieuw. In de vroegere keuken heeft het eiland een kookfunctie, in de nieuwe zone fungeert het als ontbijttafel, ontmoetingsplaats en werkplek.

Bibliotheek

In de nieuwbouw bevindt zich rechts van het keukeneiland een bibliotheek. De zone aan de overzijde van het eiland is ingericht als tv-hoek. Een L-vormige sofa kijkt uit op de tuin en op een wand met een open haard en een ingewerkt tv-meubel. De kast is ingenieus opgevat: de tv-zone ligt dieper in de kast en kan met schuifpanelen verborgen worden.

Zo ontstaat voor de tv ruimte om nog andere voorwerpen te plaatsen. Onder de tv bevinden zich diepere kasten om de randapparatuur te verbergen. De wand loopt visueel door naar buiten tot op het overdekte terras en vormt daar een kast in cederhout. Die fungeert als tuinberging.

Contrast

Opmerkelijk is dat de vloer contrasteert met het strakke interieur. "We kozen doelbewust voor een ruwe vloerafwerking, meer bepaald een getrommelde, gezuurde travertin in zandkleur. Die moet vermijden dat de vloer er snel vuil uitziet langs de grote raampartij. De bouwheer heeft immers twee honden in huis."

Nog het vermelden waard is dat de uitbreiding wordt verwarmd door een open haard en een gaskachel met respectievelijk een vermogen van 10 en 6 kW. Door die keuze moest de cv-installatie niet worden aangepast om aan de toegenomen warmtevraag te voldoen.

Tim Vanhove

Onze partners