Wonen in een afgedankte olietanker kan werkelijkheid worden

20/05/15 om 15:01 - Bijgewerkt om 15:01

Olie, het zwarte goud, is iconisch voor de Arabische golfstaten. Ook de olietankers die de olie vervoeren vereenzelvigen we met de Perzische golf. Maar wat als een olietanker versleten is? Of we eindelijk overschakelen op alternatieven? Nederlandse architecten bedachten boeiende herbestemmingen voor deze gigantische schepen.

Afgedankte olietankers komen vaak in arme landen terecht waar ze in gevaarlijke omstandigheden uit elkaar worden gehaald. De arbeiders die dit taakje toebedeeld krijgen, worden slecht betaald en komen in aanraking met giftige stoffen. Chris Collaris Design, samen met Ruben Esser, Sander Bakker en Patrick van der Gronde bedachten een nieuwe bestemming voor deze olietankers die niemand schade berokkent en bijdraagt aan de cultuur.

Het Black Gold project van de architecten probeert een antwoord te bieden op de zoektocht naar iconische gebouwen in de Arabische golfstaten. In plaats van in de gigantische wolkenkrabbers kunnen mensen samenkomen, cultuur opsnuiven en wonen in een omgebouwde olietanker.

Het project speelt handig in op de heersende trend rond duurzaamheid en herbestemming. Hopelijk springen projectontwikkelaars uit de golfstaten op het idee en zien we de olietankers transformeren in appartementen, musea en culturele centra. (LP)

Lees meer over:

Onze partners