Verscholen achter zijn gevelbekleding

14/03/12 om 16:16 - Bijgewerkt om 16:16

Van de vroegere allure van het huis uit 1933 rest bijna niets.

Krachtlijnen (volgens de architect)

1. Verzoening van oud en nieuw: twee verschillende bouwperiodes met duidelijke, eigen kenmerken. 2. Duurzame ontwikkeling: het oude gebouw voldoet aan de huidige normen op vlak van verwarming en elektriciteit, alsook op vlak van ventilatie en comfort. 3. Functionaliteit: de ruimtes zijn open en communiceren met elkaar, maar elke ruimte heeft zijn eigen, hedendaagse sfeer. 4. Volumewerking: eenvoudige en dynamische gevels.

Ontwerp

Grondal Architecture - 04 361 60 40

De mensen uit de straat hebben het over het "mysterieuze huis" of over het "streepjescodehuis". En niet voor niets: de verticale gevelbekleding die het eerste verdiep onttrekt aan de blikken van voorbijgangers, doet wel heel erg denken aan een streepjescode. Deze woning uit 1933 onderging zonder twijfel een radicale metamorfose, door de interventie van architectenbureau Grondal.

De eigenaars kochten dit huis in 2008 voor zijn ideale ligging: een stukje groen op twee passen van het stadscentrum van Luik. Van het gebouw zelf waren ze niet echt weg... Het beantwoordde niet echt aan hun verwachtingen en moest dus grondig worden aangepakt.

De verdieping bestond uit een mansarde met daarop een mansarde-schilddak dat uitliep in een punt. Langs de voorkant had het huis nog enig cachet, dankzij de voorgevel in baksteen met natuurstenen lijsten. Net naast de woning hadden de vroegere eigenaars een garage gebouwd op een strook braakliggende grond, zonder een echte link met de architectuur van de woning.

Een nieuwe verdieping

Om aan volume te winnen, werd de bovenverdieping gesloopt en vervangen. Zo werd de bestaande benedenverdieping een sokkel voor een volume met een plat dak, bestemd voor de nachtvertrekken. Om het verschil tussen de oude constructie en de hedendaagse interventie duidelijk aan te geven, werd er gekozen voor een nieuw materiaal. Er werd al snel geopteerd voor hout - onbehandeld ceder - wat een ietwat abstracte gevel oplevert, die doet denken aan een tuinomheining.

Het volume, dat ook doorloopt boven de garage, maakt de gevel meer coherent. "Zo kunnen we aansluiten bij de andere huizen in de straat, waarvan het merendeel een plat dak heeft", aldus de eigenaars. In de achtergevel en aan de zuidkant werden de twee elementen, het houten volume en de sokkel, geüniformeerd door een gevelbekleding van lichtgrijze pleisterkalk.

Léa Bierlin

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 349 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Lees meer over:

Onze partners