Verlaten schoolgebouw wordt ruime en lichte gezinswoning

29/06/15 om 15:32 - Bijgewerkt om 15:52

De meesten onder ons zijn blij als ze de schoolbanken achter zich kunnen laten. Birgitte Cools en haar gezin maakten de omgekeerde beweging. Ze verbouwden een leegstaand schoolgebouw tot gezinswoning. De bestaande architectuur bleek een stevige basis om een licht en sfeervol leefklimaat te creëren.

Birgitte Cools en haar echtgenoot zochten aanvankelijk naar een bouwgrond om voor het eerst, na enkele verbouwingen, een nieuwbouw te realiseren. Maar een coup de foudre voor een verlaten schoolgebouw in een deelgemeente van Moorslede deed de plannen omslaan in een derde verbouwproject. De ligging, de oriëntatie en de mogelijkheden die het schoolgebouw boden, waren te mooi om te negeren.

Het gebouw werd volledig gestript, maar de bestaande structuur bleek nog zeer goed, waardoor het aantal bouwkundige ingrepen beperkt bleef. Zo bleef ook de geschiedenis van het gebouw mooi leesbaar in de architectuur. De Sint-Jozefsschool ontstond in 1875. De plaatselijke graaf deed een lokale herberg cadeau aan een moeder die onderwijs wilde organiseren voor de kinderen uit de buurt. Doorheen de jaren groeide een volwaardig schoolgebouw rond de herberg. Die evolutie is mooi zichtbaar in het geheel: aan de straatzijde werd de herberg afgescheiden met een muur, waarbij de dubbele schoolpoort toegang geeft tot de overdekte speelplaats aan de andere kant. Achter de herberg kwam een lange beuk met klaslokalen. Later werd er nog een klein bijgebouw toegevoegd - voor de kleuterklas en de sportzaal - zodat de speelplaats aan drie zijden omringd was.

Spelen met licht

Van dat organisch gegroeid geheel van gebouwen wist Birgitte Cools slim gebruik te maken voor de realisatie van haar gezinswoning. Het was voor haar meteen duidelijk dat de lange klassenbeuk de leefruimte zou worden. Hiervoor werden enkel de muren van de gang tussen twee klaslokalen in afgebroken. Twee houten balken en de toegangsdeur naar deze gang zijn de enige stille getuigen van hoe het vroeger was. Verder werd de zoldervloer geïsoleerd, omdat het dakvolume boven de leefruimtes niet gebruikt wordt. Op de bestaande vloer van de benedenverdieping kwam er een nieuwe vloerbekleding in vinyl met vloerverwarming. Het hoogteverschil bedraagt 15 centimeter, maar valt nauwelijks op dankzij de hoogte van het gebouw.

Tekst: Tim Vanhove

Foto's: Liesbeth Goetschalckx

Architect: Brigitte Cools (Archibir)

Lees meer over:

Onze partners