Van chaos naar eenheid

23/05/12 om 11:43 - Bijgewerkt om 11:43

Een sombere en gesloten gezinswoning werd een pand vol licht en ruimte.

Krachtlijnen (volgens de architect)

1. De optimale benutting van de beschikbare oppervlakte 2. De vlotte interne circulatie 3. De kwaliteit van de volumes binnenshuis 4. De aandacht voor de natuurlijke lichtinval

Ontwerp

Martiat+Durnez architecten - 04 221 20 94 - mdarchitectes@skynet.be

Een sombere en gesloten gezinswoning werd een pand vol licht en ruimte. Aan het globale volume werd niet geraakt, maar de architecten hebben alle hoekjes en kantjes van de vertrekken optimaal benut.

De eigenaar van dit huis in het Luikse Haspengouw kent het pand al zijn hele leven, aangezien zijn ouders er woonden. Toen die enkele jaren geleden verhuisden, greep hij zijn kans en trok er met zijn gezin in. "Het is een zalig huis om in te wonen. Een huis met een verleden, een ziel en charme. We kenden het dorp en de buurt. De locatie beviel ons wel. Eigenlijk is het hier makkelijk wonen. Alleen was het pand lichtjes verouderd en dus wilden we het aan onze manier van leven aanpassen." Het gebouw, een typisch herenhuis uit de jaren twintig of dertig, staat in de dorpskern. Oorspronkelijk was het een smidse met woonhuis.

Toen de nieuwe eigenaars het complex betrokken, was alleen het woonhuis ingericht, met sombere, gesloten ruimtes. De vroegere smidse werd een garage, en aan de tuinzijde trokken de opeenvolgende generaties in de loop der jaren een aantal uitbouwen op. "Er waren mooie volumes, maar de sfeer paste niet bij de levensstijl van het gezin", oordeelde architect François-Xavier Martiat. "We moesten de doorstroming heroriënteren, de ruimte benutten en eenheid scheppen in de chaos. Aan de globale volumetrie van het gebouw werd niet geraakt, maar het interieur werd grondig aangepakt."

Léa Bierlin

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 351 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Lees meer over:

Onze partners