Uitbouw met privésuite

19/02/13 om 11:47 - Bijgewerkt om 11:47

De eigenaars van deze typische bungalow uit de jaren 60 hadden behoefte aan extra ruimte. En vooral aan privéruimte!

De eigenaars van deze typische bungalow uit de jaren 60 hadden behoefte aan extra ruimte. En vooral aan privéruimte! De oplossing: bovenop de gelijkvloerse woning werd een eenvoudige, functionele en efficiënte kubus gedropt.

Het huis, ergens halverwege tussen Bergen en Soignies in de provincie Henegouwen, werd in 1961 gebouwd door een architect uit Namen. Vijf jaar geleden kochten de huidige eigenaars het pand over van familie. De nieuwe bewoners waren in de wolken met de L-vormige configuratie, de functionaliteit en de optimale benutting van ruimte in deze gelijkvloerse woning. In eerste instantie hebben ze de woning geïsoleerd. Met de uitbouw werd in 2010 gestart, omdat de drie kinderen van het gezin meer ruimte nodig hadden en de enige badkamer te klein bleek. De eigenaars droomden van een privéruimte waarin ze een slaapkamer, een badkamer, een dressing en een kleine bureauruimte konden onderbrengen.

Vrijdragende kubus

Aangezien het terrein zich daartoe leende, wilden de eigenaars het eigenlijk houden bij een uitbouw in het verlengde van de bestaande constructie. Het idee van architect Hugo Bauwens deed hen van mening veranderen. "In plaats van het huis in de lengte uit te breiden, stelde de architect ons voor de hoogte te benutten en een kubus in het dak in te werken. We waren er meteen voor te vinden", vertellen de eigenaars.

Om het gewicht van de optopping zoveel mogelijk te beperken, werd gekozen voor een houten structuur. En om het luchtige karakter van het geheel te benadrukken, kwam er een vrijdragende kubus die meteen het 'insteekeffect' en de gewenste dynamiek accentueert.

Om de verschillende prefab elementen van de structuur te kunnen inwerken, moest het huis enkele dagen letterlijk worden blootgelegd. "Met een kraan werden de houten elementen in twee dagen op hun plaats geschoven", herinneren de eigenaars zich nog. Na die interventie werd er meteen een nieuw dak gelegd.

Stephan Debusschere

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 358 van Ik ga Bouwen.

Onze partners