Stad Antwerpen gaat op zoek naar kandidaten Het Schoonste Gebouw 2017

20/01/17 om 12:06 - Bijgewerkt om 12:06

De stad Antwerpen lanceert in 2017 voor de tweede keer de monumentenprijs Het Schoonste Gebouw. Hiermee gaat ze op zoek naar waardige opvolgers voor het Paleis op de Meir en Comptoir Sucrier, de publieks- en vakjurywinnaar van 2015.

Stad Antwerpen gaat op zoek naar kandidaten Het Schoonste Gebouw 2017

Paleis op de Meir © BELGA

Schepen voor onroerend erfgoed, Rob Van de Velde: "Antwerpen is rijk aan erfgoedparels. Meer zelfs: u woont, werkt of shopt er misschien wel in. Deze panden worden vaak in ere gehouden door privé-initiatieven die er voor kiezen om hun gebouw te restaureren, renoveren of herbestemmen. Om deze mensen te belonen, heeft de stad 2 jaar geleden de wedstrijd Het Schoonste Gebouw voor het eerst gelanceerd. Zo zetten we deze initiatieven in de schijnwerpers."

Alle Antwerpse gebouwen met een erfgoedwaarde die in de afgelopen 5 jaar zijn gerestaureerd of gerenoveerd of een nieuwe bestemming kregen, komen in aanmerking. Zowel beschermde als niet-beschermde gebouwen en zowel publieke als private gebouwen kunnen de titel wegkapen. De winnaar krijgt niet alleen een 'schone' titel, maar ook een geldprijs van 4000 euro.

Grote belangstelling verwacht

Schepen Van de Velde: "Sinds de vorige editie is de interesse in deze erfgoedprijs enorm gegroeid. We verwachten dus heel wat inzendingen."

Een vakjury maakt uit alle inzendingen een selectie van 5 kandidaten die doorgaan naar de volgende ronde. Van midden augustus tot midden september kunnen alle Antwerpenaars en geïnteresseerden een stem uitbrengen op hun favoriet. Eind september worden de winnaars van de vakjury en publieksjury bekendgemaakt.

Wie vindt dat zijn/haar project Het Schoonste Gebouw is van Antwerpen, kan tot en met 19 maart een dossier indienen via www.antwerpen.be/hetschoonstegebouw. Op deze website vind je naast praktische informatie ook het reglement en het inschrijfformulier.

Postcode

Onze partners