Speelse puzzel

16/04/13 om 13:35 - Bijgewerkt om 13:35

Hoewel het langs een steenweg met traditionele woningen ligt, is dit gebouw uitgegroeid tot een referentiepunt in de omgeving, net als een kerk of een ziekenhuis.

Hoewel het langs een steenweg met traditionele woningen ligt, is dit gebouw uitgegroeid tot een referentiepunt in de omgeving, net als een kerk of een ziekenhuis. In Tubeke spreken mensen over het 'Tetrishuis'. Een knipoog die de architect - terecht - als een compliment interpreteert.

De bouwheren, die in Brussel woonden, droomden ervan om daar een huis te bouwen. De buitensporige grondprijzen in de hoofdstad dwongen hen er echter toe om uit te wijken naar Waals-Brabant. Uiteindelijk vestigden ze zich in Tubeke, de geboorteplaats van de vrouw des huizes.

Het langgerekte perceel ligt langs een brede steenweg. "De uitgerekte vorm van het terrein wist me meteen te verleiden", vertelt architect Mohamed Mahboub van het Brusselse bureau DDGM. "In de eerste plaats omdat we daarop een huis konden bouwen dat brak met de traditionele configuratie." Zo gezegd, zo gedaan! Het project, dat in de buurt de bijnaam 'Tetris' kreeg (een verwijzing naar het bekende computerspelletje), bestaat uit twee sterk van elkaar verschillende volumes met daar bovenop een derde volume onder het dak.

Genius loci

De basisidee voor het project ontsproot uit de verbeelding van de architect, die zich evenwel liet inspireren door wat hij de 'genius loci' noemt. Toen hij het perceel analyseerde, stelde hij vast dat de assen van de straat en van het terrein niet loodrecht op elkaar stonden. Hij besloot die dynamiek te benutten om een asymmetrisch project te creëren met twee losstaande volumes die in hun uitwerking elkaar zouden aanvullen: een gemetseld volume bovenop een volume in hout. "De twee in elkaar grijpende entiteiten benadrukken het uitgangspunt. De wisselwerking en het ritme die zo ontstaan, sturen de blik en laten het geheel als één entiteit zien."

Stephan Debusschere

Onze partners