Rustgevend en licht

16/05/11 om 16:58 - Bijgewerkt om 16:58

Een smalle schuur in een rustig dorpje in de provincie Luxemburg werd ingericht als woning voor een groot gezin.

KRACHTLIJNEN 1. De functionaliteit van het pand, ondanks zijn smalle afmetingen. 2. De uitgekiende lichtinval: de achtergevel bevat veel glas, waarlangs het licht tot diep in de ruimtes doordringt. De lichtput zorgt voor extra licht. 3. Ondanks de beperkte oppervlakte van het huis, werd op de verdieping een terras aangelegd.

ARCHITECTSébastien Théate, architectuurbureau Trema

De lege schuur was op sommige plaatsen amper 3,8 meter breed en ontplooide zich volledig in de lengte. Omwille van de aanpalende gebouwen kon er niet zijdelings worden uitgebouwd. Er drong zich een klassieke indeling op, geschikt voor een groot gezin: vier slaapkamers en twee badkamers met veel natuurlijk licht.

Centrale trap

Uiteindelijk werden de vertrekken als vanzelf rond de centrale trap ingericht. Om voldoende ruimte te creëren, heeft Sébastien Théate het huis achteraan een paar meter langer gemaakt.

Het gelijkvloers herbergt sindsdien een inkomhal, met aansluitend een ruimte waar de trap vertrekt en waarop ook de gesloten linnenkamer volgt. Daarna volgen de keuken en de zuidelijk georiënteerde eetkamer achteraan. Alles sluit mooi op elkaar aan. De trap leidt naar een slaapkamer aan de tuinzijde en eentje aan de straatkant.

De twee andere slaapkamers liggen op de tweede verdieping. Een van de badkamers vormt één geheel met de master bedroom, de andere ligt een niveau hoger en trekt licht via het dak. Het salon werd op de eerste etage ingericht, tussen de beide slaapkamers.

Koetspoort

De opening van de vroegere koetspoort is er nog steeds, maar een inspringende glazen wand vormt nu de eigenlijke inkom en zorgt er ook voor dat de slaapkamer op de eerste verdieping natuurlijk licht krijgt zonder dat in de oorspronkelijke gevel ramen werden gemaakt.

De keuken neemt de volledige breedte van het pand in beslag. Ze is opgebouwd rond een centraal eiland met meubilair in wengé en graniet. Een verlaagd plafond boven het keukeneiland personaliseert de ruimte en verbergt de technische leidingen.

De eetkamer ligt helemaal achteraan, in de uitbouw. Ze geniet van uitzicht op de tuin en baadt in het licht dat via het brede raam in taupekleurig aluminium binnenvalt.

Bamboe

De slaapkamer van de ouders ligt aan de tuinzijde, waar die gebruik maken van een open badkamer met meubilair in bamboe. Die ruimte loopt uit op een terras, aangelegd op het dak van de uitbouw met de eetkamer. Op de vloer van het terras ligt ipé en de muren werden, net als de achtergevel en de zijgevels, met hout afgewerkt.

In de tuin werd geen gazon aangelegd. Een natuurlijke zwemvijver, met rondom aanplantingen, neemt het grootste deel van de ruimte in. Aan de rand van het terras staat een tonvormige sauna.

Léa Bierlin

Onze partners