In beeld: de indrukwekkende make-over van een oud herenhuis

In beeld: de indrukwekkende make-over van een oud herenhuis

Gisèle en Didier renoveerden een imposante herenwoning uit de 19e eeuw. Doel was om niet aan de structuur van het gebouw te raken en het oude cachet te bewaren, maar het toch af te stemmen op hedendaags comfort en design.

Ruimte in de rij

Ruimte in de rij

Wat eerst een traditionele, ietwat kleurloze burgerwoning in de rij was, met op de gelijkvloerse verdieping nauwelijks waardevolle elementen om te bewaren, werd een heldere en ruimtelijke moderne woning. Open ruimte, contact en circulatie kregen door de renovatie een nieuwe betekenis.

Bel-etage herontdekt

Bel-etage herontdekt

Het team van het architectenbureau GSL werd geconfronteerd met problemen die wel vaker voorkomen in Brusselse woningen: drie op elkaar aansluitende vertrekken met te weinig licht in het centrale gedeelte en zonder rechtstreeks contact met de omgeving. Een dubbele uitdaging die het bureau met glans tot een goed einde bracht.

Facelift voor apothekerswoning

Facelift voor apothekerswoning

Vooraan een moderne apotheek, achteraan een donker en gesloten woongedeelte. Zo zag deze woning er voordien uit. Tot architect Kristof Van Hoof ten tonele verscheen. Hij bouwde het achterste gedeelte om tot een aangename en praktische woonruimte die baadt in het daglicht.

Uitbreiding met een tuinkamer

Uitbreiding met een tuinkamer

De tuinkamer, als uitbreiding van een gerenoveerde woning in het centrum van een Limburgs dorpje, creëert een voorheen niet-bestaande relatie van de woning met de achtertuin. Een patio en een tuinkast in het verlengde kleden de tuin verder aan.

In de wolken

In de wolken

Het gebrek aan daglicht en ruimte zette de bewoners van deze kleine rijwoning ertoe aan een beroep te doen op architect Joël Coupez. Hij wist hun noden te ondervangen zonder extra ruimte in beslag te nemen.

Uit het keurslijf

Uit het keurslijf

Een doorsnee woning in Brussel maakt komaf met de minpunten van dit type huis dankzij een ingrijpende maar perfect gedoseerde interventie.

Licht in de duisternis

Licht in de duisternis

Een bijna onbewoonbare Brusselse rijwoning uit het begin van de vorige eeuw kreeg na ingrijpende verbouwingen een modern, open en licht karakter. Architecte Clémentine d'Aspremont breidde zelfs de bewoonbare oppervlakte uit zonder aan de muren te raken.

Een casco flat, ingericht in loftstijl

Een casco flat, ingericht in loftstijl

In een vroegere zuivelfabriek in Brussel richtte architecte Michèle Verhelst haar 'casco' aangekochte flat in als woonruimte én kantoor. Ze opteerde voor open ruimtes en structureerde het geheel via een speelse combinatie van verhoogde vloeren, verlaagde plafonds en tussenwanden.

Klein, maar fijn!

Klein, maar fijn!

Op de vijfde verdieping van een ietwat verouderd gebouw in Ukkel werd een appartement volledig gerenoveerd. De circulatie werd herzien, een paar tussenwanden werden verplaatst en het sanitair werd grondig aangepakt. Een donkerkleurige monolithische blok beheerst de ruimte.

Kleine ruimte, groots gevoel

Kleine ruimte, groots gevoel

Een nieuwe uitbouw verleent dit krappe appartement niet alleen een groots ruimtegevoel, maar laat ook het licht tot in het hart van het appartement stromen.

Donker herenhuis wordt licht

Donker herenhuis wordt licht

Wat doe je met een stadswoning van 100 jaar oud, onderverdeeld in een tiental kleine kamertjes? Openbreken voor meer licht en een uitzicht op de tuin!

Harmonie van klassiek en modern

Harmonie van klassiek en modern

Een statig, 19de-eeuws herenhuis in Antwerpen op een moderne wijze renoveren zonder al te grote constructieve ingrepen én met behoud van de aanwezige klassieke ornamenten en materialen van de woning.

Nieuw leven, nieuwe ruimtelijkheid

Nieuw leven, nieuwe ruimtelijkheid

Het gegeven is vrij klassiek: een jong stel met drie kinderen koopt een oude woning om gezin en werk vorm te geven. Hoe rijm je dit als architect ruimtelijk aan elkaar?

Ontstaan uit het niets

Ontstaan uit het niets

De enorme volumes in dit pakhuis uit de jaren dertig wisten de eigenaars meteen te overtuigen.

Drie in één

Drie in één

Dennis Troost zocht voor zijn reclamebureau Yellow Submarine een onderkomen in het centrum van Antwerpen en vond een huis te koop, nota bene palend aan de achterzijde van zijn privéwoning.