Ramen als kaders

14/01/11 om 13:51 - Bijgewerkt om 13:51

Een stadsgezin werd verliefd op een landelijk dorpje, een typisch gehucht in Luiks Haspengouw.

KRACHTLIJNEN 1. Nieuwe bestemming voor een agrarisch gebouw, omgevormd tot een lage-energiewoning. 2. De confrontatie tussen hedendaagse architecturale ingrepen in de vroegere landbouwgebouwen en het meer klassieke uitzicht van het woonhuis. 3. De natuurlijke lichtinval in huis, dankzij de speelse openingen binnen en aan de buitenzijde.

ARCHITECTDMN architecture

Een stadsgezin werd verliefd op een landelijk dorpje, een typisch gehucht in Luiks Haspengouw. Ze verhuisden naar een agrarische woning die bestond uit verschillende bakstenen volumes. Aanvankelijk bestond het woongedeelte uit kleine vertrekken, aangevuld met een reeks bijgebouwen langs de tuinzijde waarin de keuken en bijkeuken werden ondergebracht.

Het geheel bleek te klein, te gesloten, te heterogeen. Om in te spelen op de levensstijl van de nieuwe bewoners, werd de interne indeling volledig herbekeken. Het woonhuis en het aangrenzende agrarische gebouw, oorspronkelijk twee gescheiden entiteiten, werden samengevoegd waardoor meer plaats ontstond voor het hele gezin.

Met dat doel voor ogen werden niveauverschillen gecreëerd en raam- en deuropeningen gemaakt om de ruimte als geheel open te werken. "We wijzigden de interne opbouw omdat die helemaal niet beantwoordde aan onze eisen," bevestigt architect Jean-François Salée. De vloeren bleven bewaard, maar een aantal muren werd neergehaald. In sommige werden raamopeningen voorzien die de ruimte moduleren.

Inkom

Een eerste ingrijpende wijziging was de locatie van de inkom. Oorspronkelijk zat die in de straatgevel. Door de inkom naar de puntgevel te verhuizen, kwam er extra ruimte vrij in het volume dat als centrale leefruimte werd voorbestemd. De ligging van het gebouw was niet optimaal: de straatgevel ligt aan de zuidkant.

Om het licht in het hart van het huis te laten doordringen en tegelijk opdringerige blikken te weren, was dan ook heel wat inventiviteit nodig. De oude poort en de andere openingen werden voorzien van matglas of werden met witte stores afgesloten.

Een mezzanine laat het licht dat langs een raam op de eerste verdieping binnenvalt, naar het salon doorstromen. Hoewel dat raam erg hoog in de muur zit, is het belangrijk voor de sfeer die in de leefruimte heerst.

Open karakter

Het gelijkvloers kreeg een overwegend open karakter. Enkele treden geven het verschil aan tussen de beide, voorheen gescheiden volumes. De hal werd in het lagergelegen gedeelte ondergebracht. Een schuine muur geeft niet alleen de richting aan, maar zorgt ook voor een dynamiek die de bezoeker tot in het hart van de leefruimte leidt.

Achter die wand gaan de vestiaire, de sanitaire voorzieningen en de trap naar de verdieping schuil. Tussen het huis en een oude schuur ligt een soort binnenplaats waar de bewoners van het zuidelijke licht kunnen genieten. Dat lukt niet in de noordelijk georiënteerde tuin.

Léa Bierlin

Lees meer over:

Onze partners