Ontstressen aan zee

03/08/10 om 13:50 - Bijgewerkt om 13:50

In de buurt van de vismijn van Nieuwpoort renoveerde Bieke grotendeels eigenhandig een oud vissershuisje dat jarenlang stond te verkommeren.

KRACHTLIJNEN 1. Een maximaal respect voor de originele sfeer en materialen van het huis. 2. Het slim benutten van elke beschikbare vierkant meter. 3. De centrale ligging van de keuken als verbinding tussen het hoofd- en het achterhuis. 4. De populierenhouten wand tussen de inkomhal en de woonruimte, die één groot vlak vormt als de deuren gesloten zijn.

ARCHITECTLens°ASS architecten, Bart Lens

Het gerenoveerde huisje is het resultaat van een geoliede samenwerking tussen een ervaren architect en een vindingrijke opdrachtgeefster. Bovendien hebben ze er voldoende tijd voor genomen. Bieke kocht het huis acht jaar geleden voor een prikje, want het was in een bijzonder slechte staat.

Het was een typisch vissershuisje met twee vertrekken, kleine ramen en een smalle gang van amper tachtig centimeter breed. In de smalle gang leidde een steile trap naar de zolderverdieping. Op die verdieping was er niets, enkel een zolder onder de pannen waar het water doorheen sijpelde.

Hoewel de plannen tijdens de werken een aantal keren werden gewijzigd, was het van in het begin duidelijk dat er tussen het woon- en het tuinhuis een verbinding zou komen waarin de keuken zou worden ondergebracht. Een ingenieus idee met heel wat voordelen, want daardoor werd het tuinhuis een onderdeel van de woning en kwam de volledige, bestaande benedenverdieping vrij. Het gelijkvloers is nu een aangename ruimte waarin zich de eettafel, de zithoek met open haard en de inkomhal bevinden.

Extra lichtinval

Een wand uit ongeschaafde populierenplanken vormt de scheiding tussen de woonruimte en de inkomhal. Architect Lens: "Je kan zo'n binnenwand ook in gipskarton, eik of pitch pine laten uitvoeren, maar in landelijke of eenvoudige huizen kiezen we doorgaans voor populierenhout. Dat is het hout van de gewone mensen. Er worden bekistingen mee gemaakt, het oogt sympathiek en het biedt nogal wat voordelen: het is goedkoop en de lichte kleur van het hout vergeelt niet. Populier laat zijn leeftijd niet kennen." Het ruwe, ongeschaafde hout is pittig en jong. Bovendien zijn er geen 'storende' elementen zoals handgrepen of deurlijsten in de wand.

Het dak werd volledig vernieuwd. De vorm bleef behouden en voorzien van dakkapellen en dakraampjes voor extra lichtinval. De plaatsing van de dakkapellen zorgde wel voor bijkomende aanpassingen in de dakconstructie. Een balk moest verwijderd en tien centimeter verplaatst worden om de dakkapellen pal boven de benedenramen te kunnen plaatsen.

Prima geïsoleerd

Gebarsten of onregelmatig gevormde balken werden opnieuw gebruikt. Meestal wordt een dak langs binnen geïsoleerd. In dat geval wordt het originele dakgebinte, de kepers en het dakbeschot volledig bedekt. Controle op de staat van het hout is dan niet meer mogelijk. Maar in dit huisje heeft de architect de bestaande kepers, bovenop het dakbeschot verdubbeld. Daartussen kwamen dikke PUR-panelen, aan beide zijden afgedekt met aluminium.

Daarop werden vervolgens de panlatten en de pannen geplaatst. Op die manier is het geheel perfect geïsoleerd en blijven de bestaande structuren zichtbaar (en controleerbaar). De massieve zijmuren werden gekaleid. De huizen links en rechts zijn permanent bewoond, het huis is dus op thermisch vlak prima geïsoleerd.

Agnes Mus

Onze partners