Met een knipoog naar het verleden

18/10/12 om 11:00 - Bijgewerkt om 11:00

Het architectenbureau verenigde het authentieke karakter van de woning met energiezuinige en duurzame elementen.

Hoe hedendaagse architectuur en aspecten als energiezuinigheid en duurzaamheid harmonisch combineren met het authentieke karakter van de woning? Dat was de uitdaging voor het architectenbureau De Bouwerij uit Ternat bij de restauratie van deze vrijstaande woning.

De woning, eveneens gelegen in Ternat, dateert uit het begin van de 20ste eeuw. Ze ligt pal in de dorpskern, vlak bij de spoorweg. "Een vrij klassieke woning met een centrale inkom met langs de rechterzijde daarvan, een lager bijgebouw", aldus architect Paul De Mulder van De Bouwerij. Bij de woning hoort een volledig ommuurde tuin. Andere in het oog springende elementen waren de voorgevel met sierlijke, decoratieve steenlagen en de statige, klassieke voordeur met kleine raampjes en smeedwerk. Het huis staat 3,5 meter achter de rooilijn, achter een typisch metselwerk met kolommen en smeedijzeren hekken. Kortom, het ging om een woning die aan renovatie toe was maar toch nog over een aantal authentieke en waardevolle kenmerken beschikte. Al snel was de opdracht voor de architect duidelijk: hoe deze woning op een moderne manier renoveren zonder daarbij afbreuk te doen aan het authentieke karakter?

Karakteristieke gevel In eerste instantie werd de karakteristieke voorgevel gerestaureerd. De gevel werd aan de buitenzijde gereinigd en aan de binnenkant door middel van een voorzetwand geïsoleerd. De achter- en de zijgevels werden ingepakt met een 12 centimeter dikke isolatielaag en sierpleister. "Een logische keuze, want die gevels waren eerder banaal. De voorgevel had veel meer karakter."

De bestaande bouwvolumes en de oorspronkelijke indeling werden gerespecteerd. Wie via de voordeur de woning binnenkomt, bemerkt dat zich zowel links als rechts van de inkomhal leefruimtes bevinden. "We hebben er voor gekozen om de leefruimtes op een hedendaagse manier in te richten. In de centrale gang lag de nadruk meer op het respect voor oude materialen en de authenticiteit ervan", aldus Paul De Mulder.

Zo werd al snel duidelijk dat zowel de originele voordeur als de trap in de inkomhal behouden zouden blijven. "De trap werd wel gerestaureerd met behulp van een techniek die in het vakjargon 'luchtgommen' wordt genoemd. Dat betekent zandstralen met een heel fijn, keramisch poeder. Dat geeft een verfijnd, geschuurd effect."

In de inkomhal kozen de architecten wel voor nieuwe vloertegels, doch met een motief dat verwijst naar de originele bevloering. "Die tegels sluiten perfect aan bij de authentieke sfeer van de inkomhal."

Dirk De Mesmaeker

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 355 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Onze partners

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info