Intimiteit en gastvrijheid in een oude schuur

06/08/10 om 09:04 - Bijgewerkt om 09:04

Een oude, leegstaande schuur van een typisch Haspengouwse hoeve. Een ouder echtpaar op zoek naar ruimte en licht zag meteen het potentieel van dit pand.

KRACHTLIJNEN 1. De omvorming van een leegstaand landbouwgebouw tot een hedendaagse woning. 2. Het oorspronkelijke cachet bleef ook na de verbouwingswerken bewaard. 3. Het doordacht bespelen van de ruimte: niet te leeg en niet te vol. 4. De wisselwerking tussen binnen en buiten die de bewoners de kans biedt om zowel binnenshuis als in de tuin te genieten. 5. De verschillende sferen die in functie van de oriëntatie werden gecreëerd, worden in de hand gewerkt door de gebruikte materialen en de plafondhoogte.

ARCHITECTMarie-Noëlle Guissart

De eigendom gaat schuil achter de kerk van een typisch dorpje in Luiks Haspengouw. Het is een omvangrijk goed, want het gaat om een bakstenen hoeve met een woongedeelte en een oude, maar intussen verbouwde schuur. De nieuwe eigenaars woonden in het woongedeelte van de hoeve tijdens de werken aan de schuur.

Nu wordt die vleugel enkel nog gebruikt voor familie en vrienden die op bezoek komen. De schuur werd immers opgebouwd tot hun eigenlijke woning. Ze is ruim, licht en perfect afgestemd op de levensstijl van de bewoners. In de toekomst zouden beide vleugels perfect van elkaar gescheiden kunnen worden, zodat er twee aparte gezinnen kunnen wonen.

Ideeën zat

De schuur was een grote, lege ruimte, bestaande uit enkele zware balken en massieve, bakstenen muren. Naast de grote koetspoort was er een tweede deur. Afgezien van twee kleine raampjes, zaten er verder geen openingen in de gevels. Een ander kenmerk was het belangrijke niveauverschil tussen de binnenkoer en de tuin.

Al snel borrelden de ideeën op. De vroegere koetspoort werd vervangen door een glazen structuur die toegang tot de woning verleent. De inkomzone, waar ook een bureaumeubel staat, ligt op gelijke hoogte met het binnenplein. De leefruimten liggen enkele treden hoger, op tuinniveau. Het gaat om één open geheel: enkel een laag binnenmuurtje beschermt het salon gedeeltelijk tegen inkijk van op het binnenplein.

Op het gelijkvloers doorklieft een brede muur in gezandstraalde baksteen met nieuwe, grijze voegen de schuur. De architecte plantte het salon en de inkom aan één kant van die muur in, terwijl aan de andere kant een keuken, de dienstruimten en een tv-salon werden ingericht. Een brede opening met glazen schuifdeur zorgt enerzijds voor de overgang tussen beide zones, maar vormt anderzijds ook de scheiding tussen de ontvangstruimte en de meer intieme ruimtes.

Herinnering

De bewoners hadden zich gerust tevreden kunnen stellen met de ruime keuken en de aangrenzende bureau/tv-salon als hun leefruimte. Die zone is immers gezelliger voor twee. De keuken en de eetkamer kijken via een lang bandraam uit op de tuin. Ook in de puntgevel werd een breed raam geplaatst. De kook- en eetzone bestaat uit meubels in eik met werkbladen in Belgische granietsteen en een centraal kookeiland dat de ruimte structureert. Aan de lange boerentafel vindt iedereen van het grote gezin een eigen plekje.

Het bureau en tv-salon werden ondergebracht in een oude stal die de vorige eigenaars als rommelhok gebruikten. De oude plafondgewelven bleven zichtbaar, als herinnering aan het verleden. De sfeer is hier gedempter en bescheidener.

Léa Bierlin

Lees meer over:

Onze partners