In een transparant omhulsel

23/05/12 om 11:16 - Bijgewerkt om 11:16

Een woning uit de jaren dertig in cottagestijl werd in de jaren zeventig aan de zijkant uitgebreid met een aanbouw.

Krachtlijnen (volgens de architect)

1. Door het wegnemen van wat overbodig is en het gebruik van twee minder voor de hand liggende materialen, ontstaat er een volkomen andere sfeer in de woning. 2. De kans om iets zeer hedendaags naast een cottagewoning uit de jaren dertig te plaatsen. 3. Het feit dat de nieuwe gevels geen muren zijn, maar transparante scheidingen. Een voorbijganger ziet wel leven in de woning, maar het zijn alleen schimmen. De gevel straalt ook in het donker, als soort lantaarn.

Ontwerp

Architecten BOB361 - 02 511 07 91

Een woning uit de jaren dertig in cottagestijl werd in de jaren zeventig aan de zijkant uitgebreid met een aanbouw. Door de uitbreiding miste de woning echter licht en samenhang, waardoor de bewoners van het oude gedeelte nog amper gebruik maakten. De oplossing die de architecten van BOB361 voorstelden, was op zijn minst opmerkelijk.

Het oorspronkelijke huis maakt deel uit van een tweewoonst in Engelse cottagestijl. Aangetrokken door de strakke, modernistische stijl van architectenbureau BOB361 besloten de eigenaars met hen in zee te gaan voor een tweede uitbreiding. Of beter gezegd: voor een verbetering van de bestaande uitbreiding. Hun wensen waren duidelijk: ze wilden meer licht, een rechtstreeks contact met de tuin en de straat en een betere samenhang tussen de verschillende ruimtes. Bovendien stond de trap op een onhandige plaats en nam hij te veel plaats in beslag. En ook de keuken zagen ze liever op een andere plaats.

Gunstig advies

De architecten stelden voor om de bestaande delen te behouden en aan te passen aan de moderne noden. Het voorstel om de nieuwe wanden uit te voeren in matte glastegels gecombineerd met witte betonplaten, was op zijn minst opmerkelijk. Toch heeft de bouwheer het eerste ontwerp onmiddellijk goedgekeurd. Ook was er ondanks die opmerkelijke ingreep geen tegenkanting van de dienst Stedenbouw.

Dat laatste is een verdienste van de architecten: "Er zijn stedenbouwkundige regels die je moet respecteren. De meeste van onze ontwerpen zijn niet zo klassiek. Daarom is het beter dat we op voorhand met de gemeente of stad overleggen, wat we ook meestal doen." Er volgde al snel een gunstig advies. De enige opmerking was dat de bebouwde oppervlakte groter is dan toegelaten, maar omwille van het ontwerp werd dit uitzonderlijk toegestaan.

Agnes Mus

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 351 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Lees meer over:

Onze partners