In beeld: van een piepkleine, afgeleefde stadswoning tot een luchtige gezinswoning met veel ruimte

28/04/16 om 11:45 - Bijgewerkt om 11:44

Deze piepkleine, uitgeleefde stadswoning werd opengegooid en omgebouwd tot een luchtige woning met voldoende ruimte voor een jong gezin met twee kinderen. Het project toont aan dat je een tekort aan ruimte niet enkel compenseert met vierkante meters, maar vooral door een slimme indeling.

Opdrachtgevers Katrijn en Jim woonden al in hun favoriete buurt in de stad, maar hun toenmalige woning werd na hun gezinsuitbreiding te klein. Toen Katrijn voor de tweede keer zwanger was, gingen het koppel op zoek naar een huis met een tuin.

"Ik ging onze zoon altijd met de fiets van de crèche halen, maar die avond was het vreselijk slecht weer en ging ik te voet. Toen ik voorbij dit huis liep, hing er een bordje 'te koop' aan het raam. In de mooiste straat van Oud-Berchem", aldus Katrijn. "De eigenaar was een vriendelijke oude man van 95, die 60 jaar lang niets aan de woning had veranderd. Nadat zijn vrouw was overleden, gebruikte hij enkel nog de twee onderste verdiepingen. Het huis was netjes, maar vooral boven was het oud en uitgeleefd."

Licht en luchtig

Om dit oude pand om te bouwen tot hun droomhuis, gingen Katrijn en Jim aankloppen bij KOMAAN!architecten. een logische keuze. Katrijn en architecte Katrien kennen elkaar al van op de middelbare school. "We hadden een onuitgesproken overeenkomst dat als ik ooit zou (ver)bouwen, ik dat met hen zou doen. Jim was het daar roerend mee eens. Het bureau heeft een eigen stijl. Katrien en Jerzy ontwikkelen hun ideeën met veel creativiteit, ze gaan in hun ontwerpen vaak tot het uiterste en net iets verder."

Op vraag van Katrien hoe hun droomhuis er moest uitzien, lieten Katrijn en Jim, twee creatievelingen, hun fantasie de vrije loop. De kern van hun wensen was een licht en luchtig huis waarin de ruimtes met elkaar verbonden zijn, en met een maximaal ruimtelijk gevoel. Geen eenvoudige opdracht gezien de kleine woning. De achtergevel begon waar nu de stalen borstwering zit, met daarachter een veranda. Een kleine trap verbond de veranda met de kelderverdieping.

Tegelijk moest het huis ook een gevoel van geborgenheid bieden. Katrijn vond het belangrijk dat iedereen zijn plekje kon vinden. "Kortom, een huis waar je, ook al zit je op een andere plek, toch het gevoel hebt dat je samen zit."

Tekst: Agnes Mus - Foto's: Yannick Milpas

Lees meer in 'Ik ga bouwen & renoveren' n°390

KOMAAN!architecten - www.komaanarchitecten.be

Lees meer over:

Onze partners