In beeld: van afgeleefde arbeiderswoning naar ruime, lichte renovatie

16/06/16 om 11:15 - Bijgewerkt om 11:14

Architecte Audrey Denoël gaf deze kleine arbeiderswoning een volledig nieuwe configuratie, afgestemd op haar levensstijl. Licht, ruimte en soberheid zijn de sleutelwoorden in deze renovatie, die bekroond werd met de Prijs voor Architectuur en Stedenbouw 2015 van de stad Luik.

Op het eerste gezicht lijkt dit een huisje als vele andere in de Saint-Léonardwijk in Luik. Toch springt de pas geverfde, moderne (maar nog vrij discrete) spitsgevel bij een geoefend kijker in het oog, ook al omwille van de subtiele, aluminium raamlijsten. Wat daarachter schuilgaat, is zonder meer verrassend. Alles werd hier ondersteboven gehaald. De huidige leefruimte lijkt in niets meer op de vroegere woonst. Het huis werd gereorganiseerd, opengewerkt en geoptimaliseerd. En dat zonder aan het bestaande volume te raken, waardoor het project perfect in de wijk past.

Architecte en eigenares Audrey Denoël haalde het maximale uit het bestaande pand door de configuratie volledig te herwerken. "Toen ik het huis kwam bekijken, zag ik meteen de mogelijkheden", herinnert ze zich. Die professionele blik was nodig: de woning was helemaal vervallen, de voorgevel leek te verzakken, het interieur was onbewoonbaar en de structuur onstabiel. "Het pand verkeerde in een erbarmelijke staat, maar werd aan een zacht prijsje verkocht. Daardoor bleef ik ondanks de zware werken binnen mijn budget. Bovendien was het precies wat ik zocht: ik kon me helemaal uitleven!"

Onze partners