In beeld: transformatie van een gelijkvloers appartement tot een verrassende triplex

04/11/15 om 14:18 - Bijgewerkt om 14:18

Wanneer het bureau ici architectes een typisch Brussel appartement in handen krijgt met drie op elkaar aansluitende vertrekken, resulteert dat in een verrassende triplex. Drie extra kamers en wat extra groen werden toegevoegd zonder al te veel breekwerk.

In 2009 kochten architect Olivier Goffin en zijn echtgenote dit appartement op het gelijkvloers van een typisch Brussels pand, dat in de jaren 90 werd gerenoveerd. De ruimtes, oorspronkelijk 80 m² samen, zijn op dat moment al vrij modern. Achteraan hebben ze een klein terras en net onder het appartement een kelder. Tijdens een eerdere renovatie in de jaren 80 werd er boven het salon een dubbele plafondhoogte gecreëerd en een mezzanine geïntegreerd. Samen met een breed raam in de achtergevel, zorgde die dubbele hoogte voor een mooie lichtinval, ondanks de klassieke configuratie met drie op elkaar aansluitende vertrekken, die doorgaans niet veel daglicht tot in het hart van een woning laat doordringen.

Gezinsuitbreiding

Terwijl de eigenaars nog volop aan het dromen waren over hoe ze hun nieuwe nestje konden verbeteren, werd dat proces noodgedwongen versneld door de komst van hun eerste kind. Om die gezinsuitbreiding op te vangen, werkte de architect-bouwheer enkele interventies uit die het gezin de noodzakelijke extra ruimte moest opleveren. Het stel kan nu de toekomst zonder zorgen tegemoet zien: de architect voorzag niet minder dan drie extra slaapkamers. Dat mocht ook, want het appartement telde eigenlijk geen enkele echte slaapkamer. De eigenaars sliepen op de kleine mezzanine.

De uitbreiding van het appartement telde drie structurele ingrepen: van de kelder een slaapkamer maken, die kelder verbinden met de tuin en het terras én op het gelijkvloers een aanbouw optrekken met twee extra slaapkamers: een kinderkamer op het gelijkvloers en een slaapkamer voor de ouders daarboven, verbonden met de mezzanine.

Tekst: Stephan Debusschere / Foto's: Stéphanie Bodart

Olivier Goffin ici architectes - www.noussommesici.be

Lees meer in Ik ga bouwen & renoveren n°385

Onze partners