In beeld: Renovatie zorgt voor meer licht en privacy

22/09/16 om 09:27 - Bijgewerkt om 09:27

Het huis was niet te klein, maar donker en slecht georiënteerd. Samen met het architectenbureau Crahay & Jamaigne ontwierpen de eigenaars een extra, eigentijds volume met nieuwe leefruimtes dat tegelijk voor meer privacy zorgde in de tuin.

Het was liefde op het eerste gezicht, zo'n zeventien jaar geleden. Het grote herenhuis in natuursteen, gebouwd in 1928, had alles wat de eigenaars verlangden: ruimte, volume, een authentiek karakter. Maar een gezinsleven evolueert en wat gisteren nog oké was, is dat vandaag niet meer. Her en der kwamen kleine gebreken bovendrijven. Ruimte was er genoeg, licht daarentegen schaars. Kleine ramen en de weinig gunstige ligging beletten het licht tot diep in de woning te schijnen. De tuin, langs de straat, werd nauwelijks gebruikt. Het huis ligt namelijk op de hoek van twee straten. "We wonen vlak in het stadscentrum. Veel privacy hadden we niet", herinnert de eigenares zich. "We zochten een manier om het terrein af te sluiten en te kunnen profiteren van meer licht. We hebben lang naar oplossingen gezocht." Uiteindelijk kwam het koppel terecht bij architect Guy Jamaigne. "Hij kwam langs en begreep meteen wat we bedoelden. We hebben zo'n half uur gepraat. Hij maakte daarop een schets en het resultaat was precies wat we voor ogen hadden."

Tekst: Anne-Catherine De Bast

Lees de hele reportage deze maand in Ik Ga Bouwen nr 393.

Onze partners