In beeld: Nieuwe trap verandert dynamiek van dit hele huis

22/08/17 om 17:50 - Bijgewerkt om 17:50

Hoe kan de toevoeging van een enkel element een interieur zo ingrijpend veranderen? In een Brussels herenhuis bracht een nieuwe trap een frisse dynamiek in het gezinsleven. De oorspronkelijke functies veranderden niet van plaats, maar een herziening van de volumes achteraan en extra lichtinval verhogen de gezelligheidsfactor.

"Een grote middenbeuk met uitzicht op de tuin." Zo beschrijft architect Lucas Gillard dit ruime volume met vrij uitzicht, waarvan de vouwdeur volledig open kan. Achter de zeer klassieke voorgevel gaat nu een uitgesproken eigentijds project schuil.

Toen Marc en Katja het huis ontdekten, had het al een aantal verbouwingen ondergaan. De woning vertoonde de typische kenmerken van een herenhuis (drie kamers en suite met hoge plafonds, verfraaid met sierlijsten), maar langs de tuinzijde waren er ook recentere toevoegingen. Deze hadden echter veel weg van smalle dozen die zonder al te veel nadenken opeen waren gestapeld, waardoor ze het licht belemmerden en niet strookten met het royale volume van de woning. De uitbreiding ging ook ten koste van de buitenruimte. Een radicale ingreep drong zich op om de ruimte te herzien en het licht binnen te laten. "Zes jaar nadat we de woning hadden gekocht, vonden we het tijd om eens gek te doen en waagden we ons aan dit renovatieavontuur", zegt Marc.

De aanbouwen gingen tegen de vlakte en maakten plaats voor een nieuwe uitbreiding met dezelfde functies, maar volgens compleet andere architectonische opvattingen.

Lees de hele reportage in Ik Ga Bouwen 403.

Tekst: Marie Delooz

Onze partners