In beeld: Minimalistische vormgeving met veel aandacht voor slimme bouwdetails

02/12/14 om 16:43 - Bijgewerkt om 16:56

Een rijwoning uit de jaren 50 is met een minimum aan ingrepen nieuw leven ingeblazen. Achter een schijnbaar eenvoudige verbouwing en uitbreiding schuilt verrassend veel denkwerk.

Vijf jaar geleden. Langs een drukke weg in het centrum van Geluwe nabij Wervik staan twee vrijwel identieke rijwoningen uit de jaren 50. In het eerste huis zijn een handelspand en een appartement ondergebracht. In het tweede huis logeren op dat ogenblik af en toe de studerende kinderen van de eigenaars. "Jean-Marie en Hilde zijn vrienden van mijn schoonouders", zegt architect Bas Meulman van het Gentse bureau ZOOM Architecten. "Ze hebben het ene huis verkocht en het andere huis opgeknapt en uitgebreid. Dat was een van onze eerste projecten. Het was ook de definitieve start van de samenwerking met architect Jo Vinken en dus ook van ZOOM architecten."

Minimaal ingrijpen

Ondanks hun prille leeftijd hebben de zaakvoerders van ZOOM Architecten een duidelijke visie op verbouwen. "Je moet kijken naar wat er is. Van een loft kun je geen herenhuis maken. Belangrijk is om tijd te nemen, tijd om te kijken. Als je geen rekening houdt met de bestaande toestand, ga je dingen nodeloos duur en complex maken. Dat is voor ons ook de basis van duurzaam bouwen: aandachtig kijken en laten staan wat goed is." Het voorstel in Geluwe was om het bestaande woonhuis zo veel mogelijk slim te verbouwen. Veel ruimtes waren al mooi qua licht en verhouding. Door een aantal originele elementen te behouden en in eer te herstellen, kon er in het basisvolume veel gebeuren met weinig middelen. Zo is de oorspronkelijke houten trap vandaag een echte blikvanger door op intelligente wijze licht toe te voegen via dakvlakvensters.

Het gelijkvloers en vooral de uitbreiding zijn op andere manier aangepakt. "Hier hebben we in het verlengde van de leefkamer een koker gebouwd die als het ware naar binnen geschoven wordt. Die koker zit niet over de volledige breedte van het perceel, waardoor er veel daglicht doordringt in de woning. We konden zonder veel kap- en breekwerk alles vernieuwen."

Tekst: Wim Deloof

Foto's: Luc Roymans

Architect: ZOOM architecten

Onze partners

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info