In beeld: hoe een renovatie deze woning een tweede leven vol licht bezorgde

06/01/15 om 11:22 - Bijgewerkt om 11:22

De veranda van deze woning moest plaats maken voor een volwaardige uitbouw over twee verdiepingen. Die versterkt het contact met de tuin en zorgt er ook voor dat het licht voortaan tot in de kern van de woning kan doordringen.

In 2003 kochten Tom en Debby deze bel-etagewoning uit 1978. Ze ligt in een typisch Vlaamse wijk in Edegem. Achter de woning ligt een groene ruimte en een school, waardoor het uitzicht vrij is. In 2008 voerden de bewoners zelf een eerste renovatie uit: ze namen de inkomhal en trap onder handen, en vervingen de ramen aan de straatkant. Voor de tweede renovatiefase namen ze in 2011 contact op met Barbara Leenaards van architectuurbureau alexAnder janssens bvba. "Aangezien we al verschillende jaren in het huis woonden, kenden we het door en door. En dus wisten we ook precies wat we wilden", vertelt Tom. "Het slaapgedeelte en de bergruimtes waren in orde, maar eigenlijk leefden we vooral op de eerste verdieping. En dus in slechts een derde van het huis. Dat wilden we veranderen, en snel werd duidelijk welke ruimte waar moest komen", stelt Tom.

Trap doet twijfelen

Wel twijfelde het koppel eventjes over de integratie van een tweede trap. "Uiteindelijk hebben we besloten om het bij onze oude trap te houden. Want die hadden we al gerenoveerd, en een tweede trap zou erg veel plaats innemen. Om naar boven te gaan moeten we dus via de gang, maar op zich vormt dat geen probleem. Want tijdens de week speelt ons leven zich beneden af tot de tafel is afgeruimd en daarna trekken we met onze kinderen gezellig naar boven. Aangezien we daar ook een minikeuken met frigo hebben, hoeven we ook niet meer terug naar beneden voor een drankje", stelt Tom.

Tekst: Elien Haentjens

Lees meer in 'Beter bouwen & verbouwen' n°305

Barbara Leenaards -architectuurbureau alexAnder janssens bvba - www.architect-aj.be

Onze partners