In beeld: hoe een oude wasplaats werd omgevormd tot een lichte verblijfplaats voor gasten

29/03/16 om 11:42 - Bijgewerkt om 11:34

Met dit project wilden de bouwheren hun gasten die 's avonds of tijdens het weekend blijven logeren, comfort en intimiteit gunnen. Architect Benoît Cruysmans moest alles uit de kast halen om het enorme potentieel van de vroegere wasplaats naast hun huis te benutten.

De eigendom van de ouders van architect Benoît Cruysmans in het centrum van Waver omvatte een bijgebouw dat vroeger dienstdeed als wasplaats. Twee jaar geleden werd besloten het pand om te vormen tot een woonruimte waar familie en vrienden af en toe konden logeren. Maar het pand, dat van de gezinswoning gescheiden is door een tuinpad, bleek te krap voor een stel met twee kinderen. De inrijpoort aan de straatkant gaf uit op een door een centrale muur afgescheiden bergruimte. De boogdeur leidde naar een donker vertrek met een enorme wasbak in beton. Die stond tegen een muur waarachter een als serre ingerichte glazen uitbouw op de tuin uitgaf. Het bijgebouw beschikte ook nog over een zolder met een laag plafond onder een dak met drie schilden.

Het dak ontmantelen

Op de verdieping moesten er twee bijkomende kamers worden ingericht. Die vroegen om extra volume. Bovendien moest het dak ook worden verhoogd om een bewoonbare hoogte onder het plafond te creëren. Daarom werd het oorspronkelijke dak letterlijk ontmanteld en hoger gemaakt. Dat kon dankzij een smeedijzeren structuur met vier stalen zuiltjes. "Om die structuur bijna onzichtbaar te houden, mochten de zuiltjes niet breder zijn dan de raamprofielen," weet Benoît Cruysmans. Voortaan steunt het dak dus op de ambachtelijk vervaardigde stalen zuiltjes die op de bestaande muren werden geplaatst.

En toen was er licht

Aangezien het pand behoorlijk achteraan op het perceel was gebouwd, kon er aan de straatkant een derde vleugel worden opgetrokken om de volumes verder uit te breiden. Enkel het nieuwe volume op de verdieping werd afgesloten. Op het gelijkvloers bleef alles open, zodat er een overdekt terras kon worden gevormd. Op deze plek bleef de oorspronkelijke vloer bewaard.

Om op de verdieping zo veel mogelijk daglicht binnen te loodsen en de warmte van de zon meteen te benutten, werd tussen het dak en het gelijkvloerse volume een smal raam geplaatst dat de volledige achtergevel omsluit. Het houten raam werd op maat gemaakt en ter plaatse in elkaar gezet. Om geen afbreuk te doen aan het elegante smeedwerk van het dakcomplex kreeg het raam bijzondere aandacht. Zo zijn de hoekkozijnen voorzien van slechts één profiel waar de beglazing perfect in past. Bij klassiek lijstwerk zou een hoekprofiel de twee raamkaders verbinden. Dankzij deze alternatieve aanpak kreeg het geheel een luchtige uitstraling. De zinken dakbedekking in dezelfde kleur als de ramen draagt bij tot de gehele esthetiek die speelt met zwart en wit, kleuren die we ook in het interieur terugvinden.

Nieuwe indeling

Aan de binnenkant kreeg de muur tussen het bijgebouw en de serre een groot raam. Het op maat gemaakte lijstwerk schuift volledig langs het resterende gedeelte van de muur aan de kant van de serre. Om het pand volledig te kunnen openwerken naar de tuin toe werd de muur die het berghok van de wasplaats scheidde gesloopt. De drie ramen in de zijgevel bleven onaangeroerd, net als de muuropening in de straatgevel voor de inrijpoort, die wel een glazen deur kreeg. Het gelijkvloers herbergt de volledig ingerichte keuken, de zitkamer en de in de serre ingerichte eetkamer, die volledig in de oude stijl werd gerenoveerd met behulp van T-profielen. Die werden door een siersmid op maat gemaakt.

Tekst: Stephan Debusschere - Foto's: Laurent Brandajs

Lees meer in 'Ik ga bouwen & renoveren' n°389

www.bcarchitects.eu

Onze partners