In beeld: hoe een indrukwekkende renovatie deze woning maar liefst 75m² extra woonruimte bezorgde

31/03/16 om 11:20 - Bijgewerkt om 11:20

Paul en Hedwig bouwden hun huis op deze grond in de jaren 70. Na een vruchteloze zoektocht naar een nieuwe woning met meer ruimte en minder lawaaihinder, verrees op exact dezelfde plek een heldere, moderne woning met maar liefst 75 m2 extra woonruimte, en dat op dezelfde grondoppervlakte.

"We kozen dit terrein veertig jaar geleden omdat het het verst van de E19 lag, die op dat moment zelfs nog niet was afgewerkt. Maar sinds 2008 is het verkeer, en daarmee de lawaaihinder, enorm toegenomen. Bovendien hadden we meer ruimte nodig. En dus gingen we op zoek naar een nieuwe woning", vertelt het koppel. "Die zoektocht leverde echter weinig op, waarop we uiteindelijk besloten om onze woning te renoveren en aan te passen aan onze nieuwe behoeftes. Toen ook de kosten-batenanalyse positief was, gingen we van start."

De twee wilden in eerste instantie extra ruimte creëren en de woning voorzien van de nieuwste thermische en akoestische isolatie. "In die periode was dat nog niet zo evident. Maar architecte Barbara Leenaards, die we via vrienden leerden kennen, heeft ons daarbij erg goed geholpen. Enige problemen die tijdens het bouwproces opdoken, heeft ze kordaat aangepakt."

In de hoogte

De oplossing voor die extra ruimte kwam in een extra verdieping boven op de woning - op de zolder na bevonden alle ruimtes zich op het gelijkvloers. "Op die manier bleef de grondoppervlakte dezelfde en kon de volledig aangelegde tuin worden bewaard. Andere troeven van de woning, zoals de zichten naar buiten en de lichtinval bleven intact. Bovendien kozen we ervoor om het kleinschalige, landelijke uitzicht aan de voorzijde te behouden en de woning enkel achteraan te verhogen. De middelste puntgevel werd iets opgetrokken en er kwam een derde puntgevel bij. Meer zie je vooraan niet van de nieuwbouw. De voorgevel is dus redelijk gesloten, wat de privacy van de bewoners garandeert", vertelt architecte Barbara Leenaards van architectuurbureau alexAnder janssens.

De bestaande puntgevel van het achterste volume werd afgebroken en op de bestaande muren stalen balken geplaatst. Dankzij deze manier van werken torsen de buitenmuren van het bestaande gelijkvloers de bijkomende belasting van het nieuwe volume. De nieuwe buitenmuren van de uitbreiding werden opgetrokken in Ytong-blokken. Door ze iets naar achteren te plaatsen was er nog ruimte voor 8 cm EPS-isolatie en kon de buitenpleister over de volledige bouwhoogte mooi aansluiten. Om een barst tussen de twee bouwlagen te vermijden - die kan ontstaan omdat de pleister op twee verschillende ondergronden is aangebracht en anders "werkt - werd er op die plaats al een uitzettingsvoeg aangebracht in de gevelbekleding. Mede daardoor koos de bouwheer voor twee verschillende kleuren pleister: lichtgrijs voor het bestaande gelijkvloers en wit voor de nieuwe verdieping. Door de pleister door te trekken krijgt het geheel een uniform uitzicht en worden alle sporen van de verbouwing mooi gecamoufleerd.

Ook het dak moest volledig worden vernieuwd. Het oude dak bestond immers uit Eternit-leien met asbestschalies, en moest dus volledig worden verwijderd en gesaneerd. In de plaats kwamen vlakke keramische dakpannen, boven op een structuur van zelfdragende Geramat-dakpanelen. "Omdat de bewoners in hun huis wilden blijven wonen tijdens de werken, viel de keuze op deze prefab dakpanelen. Terwijl het plaatsen van een dak normaal tot zes weken kan duren, was het nu in een dag klaar. Bovendien zijn die panelen standaard voorzien van 14 cm isolatie. Om een strikte timing te kunnen aanhouden hebben we ook met slechts een aannemer gewerkt en de verschillende fases van de werken goed gepland."

Tekst: Elien Haentjens - Foto's: Bart Gosselin

Lees meer in 'Ik ga bouwen & renoveren' n°389

Architecte Barbara Leenaards - www.architect-aj.be

Onze partners