In beeld: Esthetiek en functionaliteit hand in hand in deze renovatie

19/07/16 om 15:03 - Bijgewerkt om 15:05

Hoewel de bouwheer deze rijwoning eigenlijk als een tijdelijke oplossing zag, heeft een volwaardige extra verdieping en de enorme hoeveelheid daglicht ervoor gezorgd dat hij er met zijn gezin permanent wil blijven wonen.

"Toen het gezin bij ons aanklopte voor de verbouwing van hun rijwoning uit de jaren vijftig, zagen we meteen twee problemen: de traphal was verkeerd ingeplant en de woning was erg donker", steekt Manuel Gordts van GMF Architecten van wal. "Bovendien hadden de bouwheer en -vrouw een erg ruim programma in gedachten voor de woning."

Daarom was een bezoek aan de dienst Stedenbouw voorafgaand aan het eigenlijke ontwerpen noodzakelijk. Met succes, want de architect kreeg de toestemming om een volwaardige extra verdieping op de woning te plaatsen. Zo zou de woning even hoog worden als die van de buren en kon hij alle wensen van de eigenaars vervullen. "Oorspronkelijk zagen de bewoners deze woning als een tijdelijke oplossing, maar dankzij de nieuwe verdieping en de extra ruimte die er daardoor bijkwam, hebben ze drastischer verbouwd en meer geïnvesteerd. Daardoor kon dit hun permanente stek worden", vertelt Gordts. "Want ze wonen hier op een boogscheut van het centrum van Antwerpen, dicht bij alle invalswegen, en zijn tegelijk snel in de natuur."

Tekst: Elien Haentjens

Foto's: Liesbeth Goetschalckx

Onze partners