In beeld: Een tuin in huis

27/06/17 om 14:18 - Bijgewerkt om 14:30

De eigenaars van deze rijwoning in Anderlecht droomden ervan hun tuin als een natuurlijk verlengstuk van hun binnenruimte te kunnen beleven. Die droom werd realiteit, dankzij architect Nicolas Périer van bureau VLA-Architecture.

Het gelijkvloers van de klassieke rijwoning bestond uit twee op elkaar aansluitende vertrekken en een kleine aanbouw achteraan, die in grote mate de doorkijk naar de tuin belemmerde. De stevige bakstenen constructie herbergde een keuken waar aan de tuinzijde één raam zat. De toegang, via de gang die aan de inkom vertrok, maakte de ruimte niet makkelijk bereikbaar. Bovendien zat de achterdeur naar de tuin op de zijkant, aangezien de aanbouw niet de hele breedte van het terrein besloeg.

De vraag van de eigenaars was dan ook eenvoudig en logisch: ze wilden de binding versterken met de tuin, waarvan ze voordien slechts af en toe genoten. Architect Nicolas Périer sloopte om te beginnen de hele bestaande aanbouw en opende de achtergevel over de volledige hoogte van het gelijkvloers. Hij verving de bestaande constructie door een andere met één grote raampartij achteraan, zodat de tuin integraal deel van het huis ging uitmaken. Aangezien de nieuwe uitbouw en de rijwoning op één lijn lagen, zorgde de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning niet voor problemen.

Lees de hele reportage in Ik Ga Bouwen 402.

Stephan Debusschere

Onze partners