In beeld: Een renovatie die 'niet schreeuwt om aandacht' (maar die wel als vanzelf krijgt)

19/10/17 om 15:41 - Bijgewerkt om 15:41

Een huis vlak bij Brussel-Zuid. Eerst was het vuil wit, nu is het grijs. Maar dat is slechts de voorkant. Ook vanbinnen kreeg het een grondige make-over. Een proces dat 10 jaar duurde. "Het geduld van eigenaars Jeroen en Marijke was cruciaal om te slagen", zegt architect Bruno Vanbesien.

Gewoon het station uitwandelen. Een paar honderd meter stappen en dan de hoek om. Opeens zie je daar een nette gevel en een strakke voordeur. Niet direct wat je verwacht in een buurt die wellicht veel bouwers zou afschrikken. Het drukke verkeer, daklozen die wat verderop voor een uitgeleefd kantoorgebouw liggen... Dit is de grootstad. Maar ondanks alle fabels en feiten is het in Brussel best gezellig wonen.

"Mijn vrouw en ik hebben hier een paar jaar gestudeerd. Daarna zijn we blijven hangen in een huurappartement in het centrum. In 2005 hebben we dit huis gevonden. Niet veel later hebben we het gekocht: een compacte burgerwoning uit 1907. Het was niet direct onze grote liefde maar het ligt op wandelafstand van de beurs en ... het was betaalbaar. Automatisch kom je dan in wijken als deze terecht. We zagen het vooral als een rationele beslissing", vertelt Jeroen.

Lees de hele reportage in Ik Ga Bouwen 405.

Tekst: Wim Deloof

Onze partners