In beeld: een indrukwekkende make-over van een rijhuisje tot een industrieel pand

17/09/15 om 10:02 - Bijgewerkt op 22/09/15 om 14:11

Hoe kun je op een bouwperceel van amper 5 meter breed toch een heerlijk ruime woning bouwen? Architecten Lander Van Wassenhove en Lies Deschietere benutten hiervoor de volledige breedte van het perceel en maakten dankbaar gebruik van het trio staal-glas-beton.

In een woonstraat in Zwijnaarde staat de nieuwbouwwoning van Lander en Lies geprangd tussen twee aanpalende klassieke rijhuizen. Het huis dat er vroeger stond, was niet meer te redden. Het had weinig architecturale troeven en door eerdere, half voltooide bouwwerken en leegstand was het volledig in verval geraakt. "Het had nog weinig zin om de bestaande woning te renoveren. De draagconstructie was rot. Hadden we toch gerenoveerd, dan zouden we bovendien vast zitten aan de bestaande toestand", legt architect Lander Van Wassenhove uit. De rekening was dus snel gemaakt: met nieuwbouw konden ze zich voluit laten gaan in het ontwerp én kwam het goedkoper uit dan met renovatie. "Niet in het minst omdat we konden genieten van de 6% btw-regel voor heropbouw, die geldt in bepaalde centrumsteden in het land."

Nieuwe draagconstructie, open structuur

De nieuwbouw begon met twee nieuwe draagmuren die de bestaande gemene muren links en rechts verstevigden. Verder was een volledig nieuwe dragende constructie noodzakelijk en dat was meteen het vertrekpunt om voor een open structuur te kiezen. De voor- en achtergevel werden opgebouwd in houtskelet. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is dat je de geveldikte volledig kunt opvullen met isolatie. "We hebben flink geïsoleerd met rotswol, zowel in de voor- en zijgevels als in het dak. Rotswol gold in 2009 als één van de meest performante isolatiematerialen. Glaswol bestond ook al maar had toen gelijkaardige isolatie-eigenschappen, terwijl het tegenwoordig iets beter scoort."

Energiezuinigheid was een prioriteit voor de architecten-bewoners. Ze deden het energiepeil dalen tot E48, terwijl de norm die toen gold E100 was. Resultaat was dus een lage-energiewoning. "We zochten naar een verantwoorde verhouding tussen investeren in energiezuinige ingrepen en de efficiëntie ervan. We hebben ons hiervoor laten leiden door de Trias Energetica: eerst de basis, dat is de isolatieschil, die vervolgens desgewenst wordt aangevuld met gesofisticeerde technieken, zoals een balansventilatie."

Tekst: Sofie De Vriese / Foto's: Liesbet Goetschalckx

Architect Lander Van Wassenhove / www.vanwassenhovearchitecten.be

Lees meer in 'Ik ga bouwen en renoveren' n°383

Onze partners