In beeld: een indrukwekkende make-over van deze donkere rijwoning

25/03/15 om 11:05 - Bijgewerkt om 11:05

De donkere en onoverzichtelijke rijwoning was een doorn in het oog geworden voor de eigenaar. Hij gaf g2architecten de opdracht licht en logica in de woning te brengen en tegelijkertijd enkele bouwkundige problemen te verhelpen. Na een grondige studie besloten de architecten de woning waar nodig te strippen en opnieuw aan te kleden. Het resultaat is een logisch en aangenaam geheel met een sterke uitstraling.

Amper 20 jaar oud was de woning toen de opdrachtgever het team van g2architecten engageerde om ze grondig te vernieuwen. Het huis was volledig afgeleefd, vertoonde bouwkundige gebreken en het grondplan voldeed niet langer. Een hele kluif voor de ontwerpers. Na een grondig bouwkundig onderzoek besloten ze de woning te strippen en opnieuw af te werken met isolatie en nieuwe gevelmaterialen. In de voorgevel pasten ze de ramen waar nodig aan. Vooral het raam vooraan op de gelijkvloerse verdieping werd aanzienlijk vergroot. Om toch een evenwicht te vinden tussen daglicht en privacy, heeft de architect de gevelsteen voor het raam doorgetrokken als een claustra. Tegelijkertijd verlaagt daarmee ook de inbraakgevoeligheid van de woning. Hetzelfde idee komt terug op de verdieping, waar de claustra als borstwering voor de twee ramen fungeert. Voor de gevelafwerking koos het bouwteam een bruin genuanceerde gevelsteen met een dikte van 7 centimeter. Zo kwam de nieuwe gevelopbouw niet voorbij de rooilijn en diende de fundering bovendien niet verbreed te worden.

Ritmische achtergevel

De achtergevel vormt met zijn witte gevelbekleding een visueel contrast met de voorgevel. De afmetingen van de gevelpanelen volgen de ritmiek van de ramen. De uitstraling van vroegere achtergevel valt in niets meer terug te herkennen in het nieuwe gevelbeeld. Het terras op de verdieping werd bij het woonvolume gevoegd, waardoor de achtergevel nu één strak geheel vormt.

De uitbreiding werd uitgevoerd in houtskelet. De houten wand werd doorgetrokken vóór de bestaande achtergevel op het gelijkvloerse niveau. Zo was het mogelijk om op beide verdiepingen de ramen dieper in de gevel in te bouwen. De brede dagkanten (de binnenkant van de kozijnen, nvdr) zorgen voor een sterke schaduwwerking én zonwering in de zomer. Enerzijds versterken ze het cachet van de gevel, anderzijds kunnen de rolluiken op zonnige dagen open blijven. Buiten de rolluiken zijn in de dikte van de gevel ook de regenpijpen en een technische koker verwerkt. Via de koker wordt onder meer de luchtafvoer van de dampkap naar het dak geleid.

Tekst: TiM Vanhove - Habitos.be - Foto's: Liesbet Goetschalckx

Lees meer in Ik ga bouwen & renoveren n°379

g2architecten - www.g2architecten.be

Onze partners