In beeld: dit hedendaags renovatieproject gaat schuil achter gevel van klassiek Brussels herenhuis

27/01/16 om 09:55 - Bijgewerkt om 09:55

Aan de buitenkant laat niets vermoeden dat er zich achter de klassieke gevel van dit Brusselse herenhuis uit de jaren 20 een hedendaags renovatieproject bevindt. De architecten van bureau Arcanne transformeerden de woning in twee aparte wooncomplexen. Een rondleiding in de benedenduplex.

Een koppel uit Namen was al enkele jaren naar Brussel verhuisd maar ontdekte deze burgerwoning in een Anderlechtse laan tijdens een fietstocht. Het was liefde op het eerste gezicht. Met een klassiek grondplan van drie aaneensluitende kamers maar ook een aanzienlijke breedte van negen meter bood de woning heel wat potentieel. "We hadden nooit gedacht dat we op een dag in dit stuk van Brussel zouden wonen maar het lot wierp ons deze kans toe. De prijzen zijn hier betaalbaarder dan elders en daardoor konden we een ingrijpend renovatieproject realiseren", legt de bouwheer uit.

Doorleefde aanpak

Na de aankoop begonnen Charlotte en Axel niet meteen aan de werken. Ze namen hun intrek in het bestaande appartement op de eerste verdieping, tussen de verhuurde gedeeltes in het souterrain en de bovenste verdieping. "We hadden toen niet eens toegang tot de tuin want die hoorde bij het half-ondergrondse appartement", aldus Charlotte.

Initieel hadden de nieuwe eigenaars geen duidelijk beeld van hoe hun woning er in de toekomst moest uitzien. Door er te gaan wonen raakten ze vertrouwd met de ruimte en de lichtinval, en werd het hun duidelijk wat ze precies wilden en hoe ze dat moesten aanpakken. "Na zes jaar in het huis te hebben gewoond sprak het voor zich hoe we de ruimtes wilden verdelen", vervolgt Axel. "Zo leek het ons evident om de twee beneden-appartementen samen te voegen tot een duplex die in contact staat met de tuin."

"De woonruimtes moesten op de eerste verdieping komen, en niet in het onderste gedeelte", vervolgt Charlotte. Vanuit dat beginsel ontvouwde de indeling zich heel natuurlijk binnen de gegeven ruimte. Met de woonvertrekken op de bel-etage kwamen de drie slaapkamers vanzelfsprekend in het souterrain terecht, langs de gevels om het licht en het uitzicht optimaal te benutten.

Tekst: Marie Delooz / Foto's: Laurent Brandajs

Lees meer in Ik ga bouwen & renoveren n°387

Arcanne Architecten - www.arcanne.eu

Onze partners