In beeld: 'Deze woning is het beste bewijs dat energiezuinig bouwen hand in hand gaat met mooie architectuur'

26/11/15 om 10:30 - Bijgewerkt om 10:30

Ruimtelijkheid, een doordachte materiaalkeuze en een uitgesproken architecturale belevingswaarde: het woningconcept van Cindy Claes en Bjorn Vanoppen maakt indruk. De architecten zetten met hun nulenergiewoning dan ook een staalkaart van hun kunnen neer.

"Het kan verkeren", zei Bredero. Architecten Cindy Claes en Bjorn Vanoppen kunnen ervan meespreken. De woning die ze aanvankelijk dachten te verbouwen, bleek uiteindelijk te weinig architecturale waarde te hebben om te renoveren. Geïnspireerd door klanten die streefden naar energiezuinig en ecologisch bouwen, stuurden ze hun plannen bij tot een vernieuwbouw op nulenergie-niveau.

Een bijkomende motivatie om voor vernieuwbouw te kiezen was het financiële voordeel: Hasselt is namelijk een van de 13 grootstedelijke gebieden in Vlaanderen waar hernieuwbouw nog kan tegen het verlaagde tarief van 6%. De nieuwbouw werd uiteindelijk een houtskeletstructuur. Die liet toe om een hoge isolatiewaarde te bereiken zonder in heel dikke muurpakketten te vervallen.

Ruwe bolster

De houten hoofdstructuur kreeg een afwerking van gekloven natuursteen. Het materiaal werd verlijmd en vormt zo een ruwe bolster voor de zachte pit die het interieur is. De voorgevel oogt monolithisch door de zuinige en doordachte plaatsing van raampartijen. De inkomzone, een bandraam voor het architectenkantoor en een grote raampartij op de terugliggende topverdieping zijn de enige gevelopeningen aan de straatzijde. De natuursteen is in alle elementen doorgetrokken: ook de plafondafwerking van de overkraging aan de inkomdeur en het hellend vlak naar de voordeur zijn ermee afgewerkt. Het grijze gevelbeeld krijgt warme accenten dankzij houten panelen die fungeren als zonwering. In de achtergevel is het materiaal zuiniger aanwezig; die kant van de woning is namelijk sterk beglaasd is om volop te kunnen profiteren van het zonlicht en de passieve zonne-energie.

Volg de buren

Voor het ontwerp van hun woning liet het architectenkoppel zich leiden door de twee aangrenzende huizen. De ene woning staat dichter bij de openbare weg dan de andere. Dat inspireerde hen om via een uitspringend volume een bouwkundige overgang te vormen tussen de twee buurgebouwen. Verder volgden ze de bouwdiepte van de twee buren en ook het gabarit van de huizen. Dat resulteerde in wisselende plafondhoogtes in de achterbouw. Die hoogtes bakenen nu de verschillende functies in de leefruimte af én maakten een achterraam mogelijk van meer dan 3 m hoog. Dat raam zorgt voor een rijke daglichtinval -geen onbelangrijk gegeven want het gelijkvloerse niveau is maar liefst 27 m diep. De zoektocht naar daglicht was dan ook een belangrijk uitgangspunt in het ontwerp. Andere oplossingen in die richting zijn een dakvlakraam halfweg de leefruimte en een vide. De wit afgewerkte wanden reflecteren het daglicht tot diep in de woning. Aan de voorkant kreeg de inkomhal een vide om dezelfde reden.

Tekst: Tim Vanhove / Foto's: Marc Sourbron

Architecten Claes - Vanoppen - www.claesvanoppen.be

Lees meer in 'Ik ga bouwen & renoveren' n°386

Onze partners