In beeld: deze oude, banale bungalow kreeg een tweede leven

24/09/15 om 10:25 - Bijgewerkt om 10:24

Van een wit blad vertrekken om een huis te tekenen is eenvoudig. Van een banale bungalow een boeiend ontwerp maken, is minder evident. Toch zijn Koen Baeyens en Basile Graux van het Gentse bureau Graux & Baeyens Architecten erin geslaagd om een donkere woning een opmerkelijk licht gevoel te geven.

"De bewoners zijn er echt trots op", vertelt Koen. "Het zijn mensen die jaren gewerkt hebben en waarvan de kinderen al een paar jaar het huis uit zijn. Nu ze tijd en rust hebben, wilden ze hun bungalow eens grondig onder handen nemen. Het was een banaal ontwerp zoals je er nog zoveel ziet: rode baksteen en klassieke pannen op het dak. Binnen had je vanuit de keuken geen enkele relatie met de tuin. De woonkamer hebben ze destijds vooraan gestoken - wat logisch is - omdat daar de zon zit."

"Voor ons was het een kwestie van hoe dat zonlicht doorheen heel de woning te sturen en hoe ervoor te zorgen dat je vanuit de belangrijkste kamers een mooi zicht hebt", gaat Basile verder. "Gelukkig hebben we veel vrijheid gekregen. We mochten de gesloten ruimtes, zoals de berging en garage, gebruiken om heel het huis open te werken. Nu is er een carport. Er was ook maar één slaapkamer nodig. Zo konden we binnen het bestaande volume blijven en toch een ruime woning ontwerpen."

Tekst: Wim Deloof / Foto's: Luc Roymans

GRAUX & BAEYENS architecten - www.graux-baeyens.be

Lees meer in 'Ik ga bouwen & renoveren' n°384

Onze partners