In beeld: de verbluffende renovatie van een oud winkelpand tot een moderne rijwoning die baadt in het licht

25/04/16 om 13:54 - Bijgewerkt om 13:53

Vergeet je vooroordelen over donkere, naar het noorden gerichte woningen want die van Serge en Nadia baadt in het licht. Hun architect Steven Van Hecke voorzag daarvoor niet een maar twee patio's, een vide en verschillende lichtkoepels.

De voorgevel van deze rijwoning is er geen van dertien in een dozijn. "Handig, die dubbele carport aan de voorkant", denkt ondergetekende na twee keer het blokje om te hebben gereden op zoek naar parkeerplaats. "We wilden absoluut in het centrum van Sint-Niklaas wonen, maar waren ons heel goed bewust van het nijpend tekort aan parking in deze buurt", vertelt Nadia. Zij en haar man Serge waren tijdens hun huizenjacht zes jaar geleden vastberaden om een woning te vinden die breed genoeg was om vooraan twee auto's te kunnen stallen. "Een brede gevel draagt ook bij aan een open gevoel binnen." Na wat zoeken vonden ze een voormalig winkelpand met een voorgevel van zeven meter breed en twee grote etalages. "Het was al eventjes onbewoond. De vorige eigenaar wou er appartementen in maken, maar de werken waren niet opgeschoten. Eigenlijk was het in verval. Enkel met een totaalrenovatie konden we er iets van maken. En dat was exact waar we van droomden", zegt Serge.

Bevriende architect

Na de aankoop nam Serge meteen contact op met architect Steven Van Hecke. De twee kennen elkaar al van toen ze kind waren. "Zijn ouders en mijn grootouders zijn goeie vrienden. Het was voor mij een evidente keuze", zegt Serge. De moderne en hedendaagse aanpak van Van Hecke viel ook in de smaak bij Nadia. Het koppel gaf hem heel veel vrijheid, maar ook een aantal voorwaarden. "Naast parkeergelegenheid voor beide wagens, wilden ze ook twee bergingen vooraan. Een voor de fietsen en een voor de vuilniszakken. Een vide kwam ter sprake, net zoals open ruimtes én er moest plaats zijn voor een kast van zeven meter lang. Een tuin was geen vereiste, maar het koppel wilde wel buiten kunnen zitten op zonnige dagen", somt Steven op.

Klaar in zes maanden

De bedoeling was om de binnenkant volledig te strippen en de voorgevel te laten staan. Helaas was die laatste in zo'n slechte staat dat hij het tijdens de afbraakwerken begaf. "Dat was toch eventjes schrikken. Niet alleen stond er geen enkele muur meer overeind, we betaalden ons ook blauw aan containers voor al dat puin. Ik vreesde voor wat ons nog allemaal te wachten stond, maar na de start verliep alles erg vlot", zegt Nadia. En dat laatste mogen we zelfs vrij letterlijk nemen, want amper zes maanden na de afbraakwerken konden ze hun intrek nemen in hun nieuwe woonst. "Dat is mijn record", lacht Steven. "De planning zat goed in elkaar en we hebben het geluk gehad met aannemers te kunnen werken die zich daar ondanks de koude winter strikt aan hielden. Bovendien was er niet zo veel metselwerk: enkele binnenmuren en een nieuwe voorgevel." Die laatste is qua vorm onveranderd gebleven: drie ramen op de eerste verdieping en daar waar vroeger de etalages waren, zie je nu de openingen naar de carport. Wel kreeg hij een hedendaagse look door de donkergrijze bepleistering.

Tekst: Katrien Depoorter - Foto's: Yannick Milpas

Lees meer in 'Ik ga bouwen & renoveren' n°390

Steven Van Hecke architectuurbureau bvba - www.stevenvanhecke.be

Onze partners