In beeld: de transformatie van een casco appartement tot een Scandinavische duplex met hout als blikvanger

03/05/16 om 15:20 - Bijgewerkt om 15:19

Twee werffases en drie jaar duurde het om van dit appartement van twee verdiepingen een heerlijke leefplek te maken voor een jong gezin met twee kinderen. Het interieur is geïnspireerd op de Scandinavische stijl, met hout als uitblinker.

De eigenaars kochten het appartement casco (waarbij de ruwbouw en de buitenafwerkingen in orde zijn, maar de afwerking nog moet gebeuren, red.). Een formule op het lijf geschreven van dit jonge architectenkoppel dat zo zijn woning volledig naar eigen wens kon invullen. En een die financieel best interessant is, omdat ook de notariskosten een stuk lager liggen. "We kochten het appartement op de derde verdieping, ook omdat we wisten dat de stedenbouwkundige vergunning de mogelijkheid van een extra verdieping bood. Het aanpalende gebouw komt een stuk hoger en daar konden we gebruik van maken. Anders hadden we ons plan nooit kunnen realiseren", vertelt Thomas Vanwindekens, die ervoor zorgde dat de eerste verdieping zo snel mogelijk woonklaar was. Tijdens deze eerste fase van de werken, die een zevental maanden in beslag namen, werd een appartement ingericht voor drie personen, met een vierde nog onderweg.

Houten constructie

De uitbreiding - in de hoogte -staat ietwat teruggetrokken ten opzichte van de voorgevel van de woning, met vooraan een terras dat pal naar het zuiden is gericht. Hierdoor overschrijdt ze de bouwgrens niet. Die wordt bepaald door het gebouw ernaast. Zo bestond de mogelijkheid om nog anderhalve verdieping te voorzien als ze wouden. De houten box werd in de herfst van 2014 op het bestaande plat dak geïnstalleerd. De opening naar de uitbreiding met het trapgat en de trap kwam er pas in december. Op die manier kon het gezin tijdens de werken zonder problemen in het appartement blijven wonen.

Het nieuwe volume bestaat uit drie dakpanelen (van elk 2 ton) en vier gevelpanelen. Het massiefhouten dak heeft een dikte van 23 cm, de muren zijn 9,3 cm dik. Bij die laatsten komt nog eens 20 cm isolatie (geëxpandeerd polystyreen). De massiefhouten platen komen van een Oostenrijks bedrijf (KLH). De Waalse firma La Maison de Demain verzorgde de montage. De keuze viel op hout omwille van zijn eenvoud en snelle montage, ook al bleek de optie duurder uit te vallen dan die van een traditionele constructie. In vergelijking met een houtskelet is een constructie in meerlagig massief hout wel zwaarder, maar de relatieve lichtheid ten opzichte van baksteen of beton bleek beter aangepast aan de installatie op redelijk grote hoogte. En in tegenstelling tot een gemetste constructie, heb je met hout geen risico dat er barsten ontstaan in de onderliggende verdieping.

Aan de vrije zijde van de box kwam een privatieve muur die iets naar binnen werd verschoven. Op die manier konden de architecten voorkomen dat ze de gemene muur verder in baksteen moesten opmetselen (als je een muur verhoogt, moet dit namelijk in hetzelfde materiaal gebeuren als dat van de bestaande muur). En zo konden ze meteen ook de isolatie aan de buitenkant doortrekken.

Tekst: Agnès Zamboni - Foto's: Laurent Brandajs

Lees meer in 'Ik ga bouwen & renoveren' n°390

Spotless Architecture - www.spotless.be

Lees meer over:

Onze partners