In beeld: de gevel van dit smal rijhuis verbergt een verrassende woning met speelse niveauverschillen

02/12/15 om 15:08 - Bijgewerkt om 15:07

In de opeenvolging van smalle rijhuizen vlak bij het centrum van Nijvel valt de woning van architect Julien Gourdin niet op. Maar achter de gevel openbaart zich een verrassend interieur met speelse niveauverschillen.

Julien en zijn partner Julie namen zich voor om in Nijvel een zo goedkoop mogelijk huis te kopen. Het idee om een bouwgrond te zoeken, hadden ze al een tijd laten varen. De zaak was snel beklonken: het tweede pand dat ze bezochten, bleek het goede - voor een bespottelijke prijs van 92.000 euro. "Ondanks de inrichting en de staat van het huis zag ik onmiddellijk de mogelijkheden. Ik besefte dat we ingrijpend zouden moeten verbouwen om ervan te maken wat ik wilde maar dat was een ideale testcase. Behalve de voorgevel en de gemene muren is echt alles aangepakt, zelfs de vloeren en het dakgebinte." Voor de jonge architect Julien Gourdin was de werf ook meteen een gelegenheid om zelf nieuwe ervaringen op te doen. Een voorbeeld? De betonnen trap die hij eigenhandig realiseerde.

Binnen de muren is de woning amper 3,60 meter breed. Gelukkig waren de plafonds hoger dan gemiddeld zodat de ruimtes niet te benepen aanvoelden. Dankzij die troef konden de oorspronkelijke vloeren worden opgehoogd en was er ruimte om afdoende isolatie aan te brengen vóór de nieuwe vloerplaat van gepolijst beton werd gegoten. "Om het interne volume optimaal te benutten kozen we voor laag meubilair. Zo staat er in de keuken geen enkel hoge kast", vertelt de architect.

Doorkijk naar de tuin

Oorspronkelijk omvatte het gelijkvloers een gang, twee kleine en op elkaar aansluitende vertrekken en twee uitbouwen naar achter, maar er was geen doorkijk naar de tuin. Die tuin lag trouwens absoluut niet gelijk met het straatniveau. "We hebben alle scheidingswanden weggehaald en het niveauverschil verkleind door halverwege een terras aan te leggen." Daardoor geniet de grote leefruimte (keuken, eetkamer en salon) nu van een uitzicht op de omgeving. Aangezien de ramen achteraan zich over twee verdiepingen uitstrekken, komen de lichtinval en de ruimte mooi tot hun recht.

Om opnieuw van een stevige structuur te kunnen vertrekken besloot de architect alle vloeren op de verdiepingen opnieuw aan te leggen. Ook het dakgebinte en de dakbedekking werden vernieuwd. De vroegere houten vloeren tussen de gemene muren maakten plaats voor vloerplaten van balken en vulpotten. De achtergevel (met twee uitbouwen) wachtte hetzelfde lot als de scheidingswanden: hij werd gesloopt om in huis een nieuw volume te kunnen creëren. Het nieuwe volume, met een houten skelet, vergroot de oppervlakte met enkele kostbare vierkante meters. Er zitten ramen over de volledige hoogte en een behoorlijk deel van de breedte. Daarmee onderging de oorspronkelijke ruimte een heuse gedaanteverwisseling: het gelijkvloers geeft nu uit op de tuin en het daglicht bereikt ook het bordes op de verdieping. Dit is zonder twijfel hét meesterstuk van deze renovatie.

Tekst: Vanessa Uyttenhove / Foto's: Laurent Brandajs

Bureau 2g - www.bureau2g.be

Ik ga bouwen & renoveren n°386

Onze partners